ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Максим за Благовещение

26 март 2012 12:44, Софийска митрополия
Негово Светейшество Българският патриарх МАКСИМ

+ МАКСИМ,

Патриарх Български

„Ето рабинята Господня; нека ми бъде според думата ти” (Лука. 1:38).

Възлюбени братя и сестри,

И тая година, в радостта на зараждащата се пролет в природата,светата Църква приканва към всемирна радост в светлия празник Благовещение Богородично, като молитвено възпоменава казаните от небесния ангел благовестни слова към избраната богоотроковица Мария: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените” (Лука. 1:28) и нейният отговор: „Ето рабинята Господня; нека ми бъде според думата ти” (Лука. 1:38).

„Благовествуй, земле, радост велию, хвалите, небеса, Божию славу” (Задостойник на празника) – пее днес светата Църква. Защото този е „първият и всечестен ден” на Божието благоволение за снизхождането на Божия Син от небето за спасение на човешкия род.

Пресвета Дева Мария, посветена от нейните праведни родители в служение Богу, живяла при Йерусалимския храм до четиринадесетгодишната си възраст. Когато навършила четиринадесет години, тя не можела да остане повече при храма, тъй като достигнала възраст, в която по иудейския закон трябвало вече да се омъжи. Но Пресвета Дева Мария, като помнела обета на своите родители, които я посветили на постоянно служение на Бога и сама като желаела всецяло да Му служи, не пожелала да встъпи в брак. Затова я обручили за праведния старец Йосиф, който да пази нейното девство. Като се преселила в Назарет, в дома на праведния Йосиф, Пресвета Дева Мария продължила да изпълнява тия благочестиви упражнения, към които привикнала през време на престоя си при храма. Пребивавала повече в уединение и безмълвие, занимавала се с молитва, четене на свещените книги и ръкоделие. Тук, както при храма, тя провеждала кротък, трудолюбив, смирен и мълчалив живот. Така преминавали дните на Пресвета Дева Мария в дома на Йосифа. И ето, в един такъв ден се появил при нея архангел Гавриил и й казал: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените” (Лука. 1:28). Като видяла архангела, Пресвета Дева Мария се смутила и помислила: какво ще да е това необикновено архангелско приветствие към нея? Но архангелът я успокоил, като й казал: „Не бой, се Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще го наречеш с името Иисус” (Лука. 1:30-31). Тогава Мариам казала на Ангела: „Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?” (Лука. 1:34). Ангелът й отговорил: „Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий” (Лука. 1:35). Тогава Мариам рекла: „Ето рабинята Господня; нека ми бъде според думата ти” (Лука. 1:38). И ангелът си отишъл от нея.

Така се извършило това велико събитие, което днес възпоменаваме и от което толкова много предмети за благочестив размисъл можем да извлечем и назидания да получим в делото на спасението и живота на Пресвета Богородица. Нека сега да възхвалим всеотдайната преданост на Пресвета Дева Мария на Божията воля през всички дни на живота й. „Ето рабинята Господня; нека ми бъде според думата ти” (Лука. 1:38) – казала тя на архангел Гавриил, когато й благовестил за зачатието на Божия Син. Такава преданост тя проявявала през всички дни на живота си, във всички скърби, които понесла, както й предрекъл праведният Симеон: „И на сама тебе меч ще прониже душата” (Лука. 2:35).

С предаността на Божията воля да възхвалим смирението на Пресвета Дева Мария, с което тя проявявала тази преданост и за което тя сама казала за себе си: „Душата ми величае Господа… задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си” (Лука. 1:46-48).

Възлюбени братя и сестри,

Нека, като участваме в радостта на днешния светъл празник и възхваляваме Божията майка, да се стремим да подражаваме на живота й, да бъдем неизменно предани на Божията воля, изпълнители на Неговите заповеди. За да станем участници в спасението, на което днес се поставило началото, както пее светата Църква: „Днес спасения нашего главизна”.

Амин!

 

 

« предишна новинаследваща новина »