ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благовещение в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

26 март 2012 18:57, Софийска митрополия
Знеполският еп. Йоан благославя вярващите за Благовещение

„Въплъщавайки се, Словото,

Което надвишава всяко естество,

в тебе се всели, Богородице Дево,

и въздигна от древното проклятие

падналия човешки род” (4. стихира).

Сред духовните утешения по време на Великия пост, повечето свързани с подвизи и покаяние, Църквата ни дава и голямо, тържествено празнуване на Благовещение, защото Благата вест (Евангелието) за въплъщението на Сина Божий е венецът на съединението на Божеството с човечеството. Св. архангел Гавриил благовествувал на Дева Мария за Имащия да се въплъти от нея: „Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край" (Лука. 1:32-33). Божият вестител се обърнал към нея първо с думите: „Радвай се!” И затова Благовещение е празник на тихата, небесна радост! Радост заради примирението с Бога след грехопадението на Адам и възвръщането на Божията благодат върху земята – „Днес цялото творение се радва, защото се развързва клетвата над праотеца” (Седален след 2. катизма, гл. III). Заедно с това, Благовещение е празник на тържеството на смирението, чистотата и целомъдрието, празник на непоколебимата вяра в Божието всемогъщество и безпределната Любов на Бога към погиващия човек.

В неделния ден – 25 март – митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя” се изпълни с богомолци, повечето жени, дошли да участват в празничната св. Литургия, почитайки деня на Майката, родила нашия Спасител; ден, който православната християнка съпреживява и като свой личен празник. Богослужението беше оглавено от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан в съслужение с председателя на храма – ставр. свещеноиконом Мина Минчев и храмовото духовенство. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим взе молитвено участие в св. Литургия и даде своя отечески благослов на присъстващите в храма миряни, които бяха щастливи от личната си среща с първойерарха на Българската православна църква.

Празничното слово на патриарх Максим беше прочетено с негово благословение от викарния епископ Йоан. В словото си Негово Светейшество припомни огромното значение на празника, който е „първият и всечестен ден” на Божието благоволение за снизхождането на Божия Син от небето за спасение на човешкия род. Предавайки евангелския разказ за Благовещението, в края на словото си патриарх Максим се обърна към вярващите и пожела: “Нека, като участваме в радостта на днешния светъл празник и възхваляваме Божията майка, да се стремим да подражаваме на живота й, да бъдем неизменно предани на Божията воля, изпълнители на Неговите заповеди. За да станем участници в спасението, на което днес се поставило началото, както пее светата Църква: „Днес спасения нашего главизна”. Амин!“ Пълния текст на словото можете да прочетете на адрес: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=64013)

Тържествено Многолетствие бе произнесено от дякон Иван Петков в края на празничното богослужение и гръмко бе изпято от мъжкия хор на „Св. Неделя”, ръководен от диригента Стоян Малинов.

Българският патриарх Максим благослови всички богомолци в храма, много от които и лично получиха от Негово Светейшество благословение. Десетките вярващи, подготвили се да приемат Тялото и Кръвта Христови в празничния ден, бяха причастени от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан.

Текст и снимки: Нина КОМАРОВА

 

 

Снимки

Великият входВеликият входЗнеполски еп. ЙоанБлаговещение в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Благовещение в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Благовещение в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Благовещение в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Благовещение в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Негово Светейшество благославя миряните за БлаговещениеНегово Светейшество благославя миряните за БлаговещениеБлаговещение в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Благовещение в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »