ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благовещенски четения в Софийската духовна семинария

26 март 2012 22:40, СДС
Благовещенски четения в Софийската духовна семинария

В навечерието на един от 12-те Господски празници - Благовещение, в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ закипя усилен труд. Възпитаниците на средното духовно училище с усърдие се подготвяха за посрещането на светлия пролетен празник, като почистиха двора на семинарията и околохрамовото пространство, замърсени през дългата зима.

Наред с тази трудова дейност (в която се показаха най-усърдни второкласниците), в чест на празника се състоя утвърденият вече като традиция богословски семинар "Благовещенски четения". Тази година той бе под наслов “Благовестието и днешното време“.

Той се състоя в най-голямата зала в Софийската семинария - киносалона, където присъстваха всички ученици, заедно с по-голямата част от учителската колегия и администрацията.

Благовещенските четения започнаха с приветствено слово на и. д. ректор на СДС г-н Димитър Костадинов и бяха благословени от ефимерия на семинарския храм свещеник Божидар Маринов. По решение на педагогическия съвет тазгодишните четения бяха подготвени под ръководството на преподавателя Дарин Алексиев и възпитателя К. Бойчин.

Изпълнената зала с внимание и интерес изслуша петте доклада, които бяха представени със съпътстваща ги мултимедийна презентация, точно и навременно управлявана от петокурсника Олег Каменщик.

Встъпителният доклад "Благовещението на Пресветата наша Владичица и Приснодева Мария" бе подготвен от Васил Митков, I паралелен курс, в който бе детайлно представена темата за светото благовестие на св. Дева Мария.

Вторият доклад бе представен от Боян Фердов, II клас, който с интересно онагледената тема "Суеверия" постави редица въпроси за съвременните окултни вярвания и ритуали. Особено атрактивно бе поднесен третият доклад, подготвен от Василий Антонов, III клас, на тема "Рок музика". В нея ученикът се спря на начините и въздействието на музиката, както и на същината на някои съвременни музикални течения.

След като идейно бяха представени суеверията на съвременния свят и идолите на днешния човек, окуражаващо и обнадеждаващо бяха представени хората, които молитвено се грижат за цялото човечество - с доклада "Монашество", изнесен от Здравко Кънев, V клас. Като завършек, обобщение и послание за размисъл прозвуча последната тема, на Николай Николаев от V клас, със заглавие "Благовестието в 21 век".

Богато илюстрирани, музикално озвучени и с ясни послания, разработените теми предизвикаха всеобщо одобрение и въодушевление. Като награда за участниците бяха заслужените дълги ръкопляскания и изказаната отлична оценка за работата им от г-н Д. Костадинов и г-н Дарин Алексиев.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Свещеник Божидар МариновБлаговещенски четения в Софийската духовна семинарияИ.д. ректор на СДС - г-н Д. КостадиновБлаговещенски четения в Софийската духовна семинарияБлаговещенски четения в Софийската духовна семинарияБлаговещенски четения в Софийската духовна семинарияОнагледяване на темата за суеверията Благовещенски четения в Софийската духовна семинарияОлег КаменщикОнагледяване на темата за суевериятаБлаговещенски четения в Софийската духовна семинарияВасилий Антонов, III класЧаст от текста на рок песенБлаговещенски четения в Софийската духовна семинарияЗдравко Кънев, V класБлаговещенски четения в Софийската духовна семинарияБлаговещенски четения в Софийската духовна семинарияБлаговещенски четения в Софийската духовна семинарияНиколай Николаев, V класБлаговещенски четения в Софийската духовна семинарияГ-н Дарин АлексиевИ.д. ректор на СДС - г-н  Д.Костадинов
« предишна новинаследваща новина »