ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийската духовна семинария посрещна Благовещение

27 март 2012 23:31, СДС
Паметна снимка на празника Благовещение

Празникът Благовещение е винаги особено почитан в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“. За мнозина той е многоочакван, тъй като е пределът, след който зимата си отива и настъпва пролетта, носеща в себе си топлината, разцвета и надеждата за предстоящите добри възможности, както и повод за телесно укрепване на трапезата в средата на Великия пост. За други, петокурсниците на средната ни духовна школа (ХІІ кл.), той е дългоочакван, тъй като това е последният ден, в който участват самостоятелно и съборно в празничното богослужение, показвайки за сетен път какво са научили и как са усвоили знанията по източноцърковно пение и типик през петте години на обучението си. За тях това е и денят, в който по традиция чрез официален ритуал предават пазеното от тях семинарско знаме на следващите петокурсници.

Празничен, вълнуващ и тържествен бе денят на светото Благовещение в Софийската духовна семинария и тази година. Семинарският храм бе преизпълнен с ученици, преподаватели, възпитатели, служители и родители, както и с многобройни миряни, приели храма за свое молитвено място и своя енория. Св. Литургия бе отслужена от ефимериите на храма - свещеник Божидар Маринов и свещеник Константин Цанков. Гости на празника бяха деканът на Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски“ доц. д-р Александър Омарчевски и новопроизведеният професор по педагогика проф. д-р Божидар Андонов.

По време на свещеническото причащение проповед за празника произнесе петокурсникът Олег Каменщик.

След края на св. Литургия отец Божидар Маринов поздрави завършващите семинаристи, богомолния народ и пожела: “Нека със застъпническите молитви на св. Богородица да прeживеем и оделотворим в живота си нейните добродетели… Да бъдем по-търпеливи! Да бъдем по-смирени! За да може и в нашите сърца, както казват светите отци на Църквата, да се роди Господ“.

По традиция, след празничното богослужение, облечени със семинарски раса, с хоругви и знамена в ръце, завършващите петгодишния курс се отправиха към фиалата – мястото на тържествения ритуал на предаването на семинарското знаме. След встъпителни думи на и. д. ректора на СДС г-н Костадинов започна официалното предаване на семинарската светиня.

От името на петокурсниците Ангел Карадаков сърдечно благодари на семинарската колегия за грижите през петте години на тяхното обучение. „Тук ние изучихме предметите и богословските науки на средното образование - каза в словото си завършващия ученик, - но най-вече ни бе преподаден Самият Христос - Словото на живота и Неговото спасително учение. Тук бяхме възпитани в духа на православното благочестие, послушанието, смирението, любовта и прошката. Научихме за истинския живот - живот В и ПО Бога. Научихме се да вярваме, обичаме и прощаваме… Обръщаме се към всички вас - преподаватели, възпитатели и служители със синовна благодарност…“ След вдъхновеното и дълбоко затрогващо слово на Ангел Карадаков се пристъпи към най-вълнуващия момент – предаване на семинарското знаме на четвъртокурсниците, съпроводено от полагане през рамо на българския трикольор, които семинаристите си поставят при най-тържествени случаи.

От името на приемащите знамето четвъртокурсници слово произнесе Мартин Кременлиев, който обеща, че ще пазят знамето и традициите на Софийската духовна семинария такива, каквито са им предадени от преподавателите и от семинаристите, техните предшественици.

След това всички зрелостници целунаха св. Евангелие и семинарското знаме, на което от едната страна е образът на св. Йоан Рилски, а от другата е извезан девизът: „Вярвай в Бога - обичай България!“ и получиха от г-н и. д. ректора грамота за “редовно служение на св. олтар, за изрядно певческо участие в храма и семинарския хор, в празненства и публични изяви“.

След тържествената церемония и паметната снимка пред входа на ректората присъстващите се отправиха към аулата в сградата на Семинарията, където бе подготвен скромен празничен коктейл.

По изявено желание на присъстващите гости от Богословски факултет деканът г-н Омарчевски и новия проф. Б. Андонов се състоя среща-разговор със завършващите курсисти, на която бяха представени предимствата и възможностите, които предоставя висшето образование в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". С пожелания за успешно завършване на средното образование и за бъдещи срещи във висшата Алма матер се разделиха учениците и гостите-преподаватели.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: В. ИГНАТОВА, ДИМИТРОВ

 

 

Снимки

Празнична св. Литургия за празника БлаговещениеПетокурсниците на дясната певницаПразнична св. Литургия за празника БлаговещениеВ семинарския храмВ семинарския храм"Пред Тебе, Господи"Петокурсникът Олег КаменщукСвещеник Константин ЦанковПразничната иконаПразнична св. Литургия на БлаговещениеВ семинарския храмВ семинарския храмПразнична св. Литургия на БлаговещениеПразнична св. Литургия за БлаговещениеПети курс, заедно с иподякониЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияИ.д. ректор на СДС - г-н Д. КостадиновРитуал за предаване на семинарското знамеРитуал за предаване на семинарското знаме Ангел КарадаковРитуал за предаване на семинарското знаме Ритуал за предаване на семинарското знаме Ритуал за предаване на семинарското знаме Ритуал за предаване на семинарското знаме Ритуал за предаване на семинарското знаме Връчване на грамотиЧетвърти курс насят приетото семинарско знамеЧетвърти курс насят приетото семинарско знаме ПреподавателиПаметна снимка на празника БлаговещениеЗавършващият пети курсВ аулата На среща с декана на БФ
« предишна новинаследваща новина »