ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сливен посрещна мощите на светия Кръстител Господен

29 март 2012 14:54, Сливенска митрополия
Сливен посрещна мощите на светия Кръстител Господен

Днес около 11 ч. голямо множество православни християни дойдоха пред катедралния храм "Св. Димитър" в Сливен, и изпълнени с приповдигнат духовен патос, очакваха да посрещнат мощите на св. Йоан Кръстител. Както съобщихме в началото на седмицата, Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий благослови светите мощи да бъдат донесени от Созопол в Сливен, за да могат православните християни от епархийския център да се поклонят пред тях, и в навечерието на големия християнски празник Възкресение Христово да получат благодатни сили за духовно и телесно здраве.

В 11,30 ч. автомобилът спря на площад "Хаджи Димитър". Ставрофорният иконом Евгений Янакиев, който придружаваше мощите от Созопол, предаде ковчежето на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий. Съпроводен от свещеници и десетки християни, при пеене на тропара на св. Йоан Кръстител, с литийно шествие, митрополитът се отправи към храма. Там светите мощи бяха поставени на специално място, където в продължение на 5 дни християните ще имат възможност да се поклонят пред тази изключителна светиня на светата Православна църква.

"Мощите са чудотворни за този, който вярва. Пристигането на светите мощи на Господния Кръстител св. Йоан е голяма милост за Сливен и за неговите граждани", каза в словото си митрополит Йоаникий и призова хората да се помолят за своя душевен мир и спасение.

Светите мощи ще останат в катедралния храм до 3 април, когато ще бъдат върнати обратно в Созопол. От днес в продължение на 6 дни св. Йоан Кръстител ще бъде небесен покровител на гр. Сливен.

Храмът ще бъде отворен от 7,30 ч. сутрин до късно вечерта, за да могат всички, които желаят да се поклонят пред светите мощи.

Снимки: Георги ИЛИЕВ, Росица НИКОЛОВА, Данаил ХРИСТОВ

 

 

Снимки

Сливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител ГосподенСливен посрещна мощите на светия Кръстител Господен
« предишна новинаследваща новина »