ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богородичният акатист в петата седмица на Великия пост

31 март 2012 22:30, Софийска митрополия
Негово Светейшество благослави християните в петъчната вечер

В петъчната вечер на петата седмица от Великия пост в митрополитската катедрала "Св. Неделя" съборно бе отслужено Малко повечерие и целият Богородичен акатист, който се полага да бъде прочетен в настоящата седмица.

В богослужебното последование взеха участие тримата епископи на Българската църква, които духовно обгрижват столичния град, Техни Преосвещенства Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, и Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. Във вечерното богослужение молитвено участва и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим.

Молитвените и възхвални песнопения към Божията майка бяха изпълнени от Хора на софийските свещеници, ръководен от протойерей Кирил Попов.

Отделните части бяха прочетени последователно от Стобийски Наум, Тивериополски Тихон и Знеполски Йоан, а четвъртата - от ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия.

В края на акатиста софийският протосингел каза вдъхновено и прочувствено слово за света Богородица. Той започна с думи на размисъл за продължаващия Велик пост: „Времето на Великия пост – чудното време! Времето, което е покайно за всички нас – време на молитва и покаяние. Защото увлечени от богослужебното начертание и това, което благовестява Църквата, ние се чувстваме като старозаветници, които вървим през пустинята с надеждата, че ще стигнем до Обетованата земя. Тази Земя, която ни се обещава, е Царството небесно. Всички ние вървим през тази духовна пустиня с надеждата, че ще срещнем Празника, ще бъдем на Великия Ден, когато нашият Господ ще покаже на всички нас, че смъртта е победена. Някой път, увлечени от всекидневието, като че ли забравяме за този четиридесетдневен път... Друг път, увлечени в грижи, нямаме тая усърдна молитва... Но истината е една - че всяка Четиридесятница е индивидуална. Тя не си прилича с тази, която е била и с тази, която ще дойде... Защото Четиридесятницата носи интимност, в която ние се потапяме. И Църквата, чрез своето богослужение и онова, което показва чрез богословието в различните недели, ни разкрива Истината. Истината, която очакваме! Истината, че оттук нататък имаме възможност да бъдем граждани на Царството на нашия Господ Иисус Христос.“

Отец Ангел в словото си говори за връзката между св. Богородица и св. Четиридесятница: “И ето – в този Велик пост, всеки петъчен ден Църквата е отредила да се помолим на св. Богородица. Запитвали ли сте се някога: защо именно на св. Богородица и каква е връзката на светата Дева с Четиридесятницата?! Без съмнение апогеят на старозаветната святост е в св. Богородица. Да, ясно е изказано, че най-великият сред пророците и последният старозаветен пророк е св. Йоан Кръстител. Но св. Богородица остава някак си скрита в Стария Завет, защото тя ще продължи, за да се влее в Новозаветната Църква. Св. Богородица е тази, чрез която ще дойде Словото. Оттук нататък всички ние ще имаме нова реалност и нова възможност, чрез нашия Господ Иисус Христос, премахвайки първородния грях, да се устремим към това, за което сме призвани - по Неговите нелъжовни слова, където се приготвят нашите истински жилища, там – в Неговото Царство.“

В края на последованието Негово Светейшество благослови изпълнилите митрополитския храм вярващи и пожела: „Небесният Богородичен покров да бъде над вас, както бе и над християните, събрани във Влахернския храм. Радуйся, Невесто неневестная!"

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Стобийски еп. Наум чете първата част на акатистаСтобийски еп. Наум чете първата част на акатистаЦентралният аналойСвещеническият хорСтобийски еп. Наум чете първата част на акатистаАкатистна иконаВ храмаОтец КирилВ храмаЗнеполски еп. Йоан прочете третата част на акатиста Тивериополски еп. ТихонВ храмаБогородичният  акатист в петата седмица на Великия постБогородичният  акатист в петата седмица на Великия постСтавр. ик.Ангел Ангелов прочете четвъртата част акатиста  Богородичният акатист в петата седмица на Великия постПетохлебиеСтавр. ик.Ангел АнгеловНегово Светейшество патриарх МаксимХрам "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »