ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В петата неделя от Великия пост бе ръкоположен нов свещеник за Софийска епархия

01 април 2012 21:59, Софийска митрополия
В петата неделя от Великия пост бе ръкоположен нов свещеник

В петата неделя на Великия пост Църквата си вспомня за света преподобна Мария Египетска. Тази година тази неделя съвпадна и с деня, в който се почита паметта й -1 април.

Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, оглави полагащата се през неделите на Великия пост Василиева св. Литургия в столичния храм „Св. Кирил и Методий“. В съслужение с епископа в богослужбата взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, храмовото духовенство: ик. Александър Георгиев - предстоятел, свещеник Стилиян Табаков и свещеник Методий Корчев, и дякон Иван Петков.

По време на св. Литургия с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, Знеполският еп. Йоан ръкоположи нов свещеник за нуждите на Софийска епархия.

Свещеническо ръкоположение бе извършено върху дякон Николай Христов Пешов от София. Новият свещеник е роден през 1967 г. Средно образование получава в Техникума по енергетика "Вилхелм Пик" в София и продължава като редовен студент в Техническия университет. Напуска университета и заминава за Канада. След осем години се завръща в родината и през 2009 г. успешно завършва паралелния курс на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“ . Богослужебният стаж на новоръкоположения свещеник ще премине в митрополитската катедрала “Св. Неделя“ след което той ще бъде въдворен за енорийско служение в гр. Трън, Трънска духовна околия.

По време на свещеническото причащение проповед за настоящата неделя произнесе свещеник Методий Корчев. Словото на отеца бе за живота, избора и подвизите на св. Мария Египетска.

В края на литургията софийският викарий поздрави с приемането на новото духовно служение свещеник Николай и му пожела здраве, духовно усърдие и спасително служение на св. Църква.

Архиереят преподаде на многобройните миряни патриаршеския благослов на Негово Светейшество и поздрави предстоятеля на храма, който е отправил любезна покана за днешното богослужение. Еп. Йоан отбеляза неуморните трудове на отец Александър, който наред с грижата си за поверения му храм, оказва помощ при решаване на редица проблеми в епархията в качеството си на член на Софийския епархийски съвет и наред с това организира изграждането на новия православен храм „Св. архангел Михаил“ в гробищния парк “Бакърена фабрика“.

Като му благодари за трудовете, които полага, еп. Йоан отправи апел към присъстващите: „Бъдете редовно в храма! Св. Кирил и Методий са ходатаите и равноапостолите, чиито молитви са чути от Бога. По техните молитви Бог да въздава на вас и чедата ви“ – каза епископът на голямото църковно изпълнение.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Храм "Св. Кирил и Методий"Ставр. ик. Ангел АнгеловВеликият входВеликият входВеликият входЗнеполски еп. ЙоанВеликият входВеликият входИк.Александър ГеоргиевОтец Александър и отец Методий от храмовото духовенствоНачало на ръкоположението Начало на ръкоположениетоРъкоположениеОбличане на свещеникаПредставяне на новия свещеникПредставяне на новия свещеникДякон Иван ПетковАрхиерейска св. Литургия в храм "Св. Кирил и Методий"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Кирил и Методий"В храмаВ храмаНа певницатаВ храма"Вярвам Господи и изповядвам.."ПричастиеОтпустАрхиерейска св. Литургия в храм "Св. Кирил и Методий"Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Кирил и Методий"Архиерейска св. ЛитургияОтец Александър и иподякончеАрхиерейска св. Литургия в храм "Св. Кирил и Методий"Новият свещеникНовият свещеник раздава нафораНовият свещеник раздава нафора
« предишна новинаследваща новина »