ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Целият Богородичен акатист беше отслужен в Русе

02 април 2012 14:45, Русенска митрополия
Целият Богородичен акатист беше отслужен в Русе

На 30 март вечерта в катедралния храм „Св. Троица” в Русе беше отслужено Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист. Четирите статии на Богородичния акатист, които бяха прочетени последователно през първите четири седмици на Великия пост, днес бяха произнесени заедно. Статиите прочетоха ик. Илиян Илиев, архим. Виктор (Мутафов), Месемврийски епископ Яков и Русенският митрополит Неофит. Четенето на статиите беше преплетено с изпълнението на Богородичния канон и песнопението "Возбранной воеводе".

След последованието на акатиста Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит се обърна към вярващите с поучение върху делото на св. Богородица. Той приведе голям брой старозаветни свидетелства (стълбицата, която видял патриарх Яков, по която ангели възлизали и слизали; затворената врата на Йерусалимския храм, която св. пророк Йезекиил видял), които са се изпълнили в лицето на Божията Майка. „Нека в този момент, когато всички отправяме взор към Пресветата Богородица и се стараем да поднесем любовта на сърцето си, признателността на живота си и убедеността си в нейното майчино покровителство върху нашия живот, да й кажем с молитвени слова: „Пресвета Богородица, спаси нас!”, „Отвори ни вратите на милосърдието, благословена Богородице, та като се надяваме на тебе, да не загинем, но да се избавим чрез тебе от беди, защото ти си спасение на християнския род”, „Господи, Иисусе Христе, по молитвите на Богородица, спаси нас! Амин.”

В края на богослужението, след прочитането на дълбокопокайните молитви - пред царските икони на Спасителя и св. Богородица от иконостаса - духовниците изпълниха молитвата на св. Нектарий Егински към св. Богородица – „Чистая Дево”, на която вярващите пригласяха с припева: „Радвай се, Невесто неневестна!”

 

 

Снимки

Целият Богородичен акатист беше отслужен в РусеЦелият Богородичен акатист беше отслужен в РусеЦелият Богородичен акатист беше отслужен в Русе
« предишна новинаследваща новина »