ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обединени в доброто – стартира национална дарителска кампания чрез SMS 17 777 (с текст: DMS DOM) за приют при отец Иван от Нови хан

03 април 2012 15:30, Софийска митрополия
В Народния театър "Иван Вазов" бе открита национална дарителска кампания

„Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани” (Мат. 5:7). Благословен е народът, чиито народни избраници и първенци подадат ръка на своята животворяща душа – своята Църква Христова. Защото тяло, което страни от душата си, осиротява и оскотява.

В дните на Великия пост с дейното посредничество на дейци на изкуството държавните институции на Р България подадоха ръка на Българската църква в името на помощта за бездомните деца на България и техните родители, приютявани досега от Негово Благоговейнство о. Иван от Нови хан. Бе създаден Обществен комитет за подпомагане на децата от „защитеното жилище” на отец Иван.

С подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Общественият комитет стартира национална дарителска кампания за изграждане на нов модерен приют при отец Иван.

Официалният старт на кампанията бе даден вчера, 2 април, от 19 ч. в Народния театър "Иван Вазов" с прожекцията на филма на известния режисьор Джеки Стоев "Отец Иван и неговите деца", носител на наградата "Златният ритон". Водещ бе Владислав Карамфилов (Влади Въргала).

Началото на благотворителната кампания бе благословено с присъствието на Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит и патриарх Български Максим, Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, архим. Дионисий - началник на синодалния отдел "Богослужебен", архим. Антим - протосингел на Виднска св. митрополия, сонм от софийско духовенство – йеромонаси, монаси, свещеници и дякони.

В залата присъстваха представители на държавните институции, на изкуството и културата и много хора с добри сърца, както и самите приютени деца на отец Иван, сред които и двама семинаристи.

Когато му бе дадена думата, непосредствено преди самата прожекция, о. Иван сподели, че същата тази сутрин се е родило ново момченце в дома в Нови хан и по повод наближаващия празник то ще носи името Лазар. Думата бе дадена и на Константин Пенчев - омбудсман на Р България, който е член на Обществения комитет за кампанията. Той запозна присъстващите с факта, че законите не може да не се изпълняват, още повече, че е издадена Заповед на Висшия административен съд, която предвижда събаряне на сградите на стария приют. Но законът може да бъде изпълнен хуманно, без да бъдат прогонени бездомните, като се отложи събарянето на старите сгради до построяването на нов, модерен и уютен дом за тях, в който да са предвидени всички техни нужди.

След него министър Лиляна Павлова – МРРБ, добави, че държавата дарява и 80 дка площ за стопанство към дома. И още, че когато се е заела с тази благородна кауза, най-малкият проблем в нея, на практика, се оказал домът. Защото сиротите деца на България освен приютени, трябва да бъдат и обгрижени деца – здравно и просветно.

Накрая на сцената на Народния театър бе поканен преосвещеният еп. Йоан - викарият на Софийския митрополит. Негово Преосвещенство от името на Българския патриарх Максим изказа най-искрена благодарност на българските институции и МРРБ в лицето на г-н К. Пенчев и г-жа Павлова, на всички ктитори и дарители и спомоществователи, които са отдали и средства, и доброволен труд, на г-н Джеки Стоев, който чрез филма си призовава към милосърдие и благотворителност. Защото „който дава на сиромаха, няма да осиромашее”. Но подчерта че най-голямата проповед на милосърдие е животът по Бога, живот който от 1987 г. е посветил себе си на Бога и служение на ближните, какъвто е Негово Благоговейнство отец Иван.

„Затова и в този ден от времето на светоносната Неделя шеста на Великия пост нека всички благодарим първо на Бога - Всеподателя и Вседържителя за тази единност, защото, когато сме заедно в доброто, в градивното и ценното чрез Спасителя Иисуса Христа в Неговия спасителен кораб – Църквата, можем да променим света!” С благослов и пожелания за успех във всичко предстоящо по повод скорошния рожден ден на отец Иван Знеполският епископ Йоан изрече от името на всички: „Слава Тебе, Боже наш, вовеки веков. Амин!”

Последва многолетствие, изпълнено от свещеническия хор с ръководител отец Кирил Попов.

След прожекцията на филма бе организиран за всички присъстващи и коктейл, на който бяха събрани и първите 1800 лв. за бъдещото „защитено жилище”, което ще носи името на Мирликийския чудотворец и помощник на бедни и страдащи свети Николай.

***

Можете да направите дарение чрез SMS 17 777, изпращайки следния текст: DMS DOM.

Както и по банков път на следната банкова сметка:

Фондация "Работилница за граждански инициативи"

IBAN: BG23FINV91501215394095

BIC: FINVBGSF

Първа Инвестиционна банка

site: www.otecivan.org

Текст: Анула Христова
Снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Пред Народния театър "Иван Вазов" преди началото на събитиетоОтец Иван от Нови хан пред камерите на медиитеЕпископите преди началото на събитиетоВ Народния театър "Иван Вазов" бе открита национална дарителска кампанияВ залата на Народния театър "Иван Вазов"Отец Иван от Нови хан В Народния театър "Иван Вазов" бе открита национална дарителска кампанияМинистър Лиляна Павлова - специален гост на събитиетоЗнеполски еп. ЙоанВ Народния театър "Иван Вазов" бе открита национална дарителска кампанияВ Народния театър "Иван Вазов" бе открита национална дарителска кампанияВ Народния театър "Иван Вазов" бе открита национална дарителска кампанияВ Народния театър "Иван Вазов" бе открита национална дарителска кампанияНа среща след официалното откриванеЗнеполски еп. Йоан разговаря с министър Лиляна ПавловаНа среща след откриването
« предишна новинаследваща новина »