ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Документална изложба в чест на секретаря на Българската Екзархия (1884-1897) - Атанас Шопов

06 април 2012 15:52, д-р Десислава Панайотова
ПОКАНА

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

НАУЧЕН АРХИВ НА БАН

ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГРАД ПАНАГЮРИЩЕ

 

Представят документалната изложба “Академик Атанас Петров Шопов – учен, общественик и дипломат”. Тържественото откриване ще бъде на 9 април 2012 г. от 17.00 ч. в зала „Академика“ на БАН ул. ”15 ноември” № 1.

Съвместната изложба на Историческия музей в гр. Панагюрище, Общината и Научния архив на БАН възкресяват името на Атанас Шопов, взел активно участие в обществения и политически живот на страната в края на ХІХ и началото на ХХ век. Тя представя част от неговата дейност, подчинена на борбите за утвърждаване на българската национална идея.

Атанас Шопов е роден на 18 януари 1855 г. в Панагюрище. Първите стъпки в образованието той прави в родния си град, а по-късно учи във Военномедицинското училище в Цариград.

Помага за разкриване на издевателствата при потушаването на Априлското въстание през 1876 г. Ат. Шопов участва в Руско-турската война от 1877-1878 г. като преводач към щаба на Втора гвардейска кавалерийска дивизия, за което е награден с медал за храброст с лента на Александровския кръст. След Освободителната война завършва право в Санкт Петербург и специализира в Париж и Виена. Главен секретар на Българската екзархия (1884-1897), български търговски агент (1897-1909) и пръв генерален консул в Солун (1910-1912), той се сблъсква с изключителните трудности, пред които е изправена родната дипломация за решаване на противоречията, заложени на Балканите от политиката на Великите сили.

Атанас Шопов записва трайно своето име и в книжовното научно поприще. Отначало започва с преводи, по-късно пише научни статии, разкази, стихове и пътеписи. Издава над 35 научни труда, като голяма част от тях посвещава на Македония. Те по безспорен начин доказват българския етнически характер на тази област. За цялостната му научна дейност той е избран за редовен член на Българското книжовно дружество през 1884 г. (от 1911 г. БАН).

Атанас Шопов умира на 7 април 1922 г. в София.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »