ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официално посещение на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в България (обновено)

27 април 2012 19:13, Българска Патриаршия
Московският и на цяла Русия патриарх Кирил

Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия съобщава, че от 27 до 29 април т. г. на официално мирно посещение в България ще пристигне Московският и на цяла Русия патриарх Кирил. Тази визита е част от поредицата, които патриарх Кирил прави в сестрите поместни православни църкви след интронизацията си на 1 февруари 2009 г. на патриаршеския престол.

Програмата за гостуването на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил включва:

- 27 април - 17,30 ч. - посрещане на Българския патриарх Максим, а в 17,40 ч. - на Руския патриарх Кирил в Синодалния параклис "Св. цар Борис";

- 27 април - 18,00 ч. - среща с Българския патриарх Максим и Св. Синод и връчване на патриарх Кирил на ордена "Св. цар Борис";

- 28 април - срещи с Президента (11,40 ч.), Председателя на Народното събрание (12,25 ч.) и Министър-председателя (13,10 ч.) на Р. България;

- 28 април - 17,00 ч. - посещение в гр. Пловдив с полагане на венци пред паметника на Цар Освободител и пред паметника "Альоша"; 18,00 ч. - посрещане в пловдивския митрополитски храм "Св. Марина" и отслужване на Благодарствен молебен;

- 29 април - 8,50 ч. посрещане на Българския патриарх Максим, а в 9,10 ч. посрещане на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в ПКСХП „Св. Александър Невски“ с отслужване от 9,30 ч. на Съборна св. Литургия, оглавена от двамата патриарси;

- 29 април - 12.10 ч. - поклонение пред паметника на император Александър II Николаевич, където ще присъства руската общност, живееща в българската столица. В 12.30 ч. - посрещане на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил от игумен Филип в руския храм-подворие "Св. Николай Чудотворец" и среща със сънародниците;поклонение на гроба на архиепископ Серафим Соболев в криптата на храма.

- 29 април - 16,15 ч. - церемония по връчване почетната степен „доктор хонорис кауза” на патриарх Кирил в УНИБИТ и представяне на преведените на български език негови книги.

Това е първото официално посещение в нашата страна на патриарх Кирил в качеството му на предстоятел на Руската православна църква. Той е идвал в България като клирик на Московската патриаршия и председател на Отдела за външноцърковни връзки при РПЦ.

+++

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил (Гундяев Владимир Михайлович) е роден на 20 ноември 1946 г. в Ленинград в свещеническо семейство. През 1964 г. завършва средното си образование и постъпва в Ленинградската духовна семинария, която завършва през 1967 г. На 3 април 1969 г. Петербургският митрополит Никодим го постригва в монашество; на 7 април същата година е ръкоположен за йеродякон, а на 1 юни ­- за йеромонах. В същата година завършва с отличие Ленинградската духовна академия.

През юни 1970 г. му е присъдена научната степен “кандидат на богословието”. След защитата на дисертацията е оставен при академията като специализант, преподавател по догматическо богословие и помощник-инспектор в Ленинградската духовна академия. На 12 септември 1971 г. о. Кирил е възведен в сан архимандрит и е назначен като представител на Московската Патриаршия при ССЦ в Женева и настоятел на ставропигиалната енория “Рождество на Пресвета Богородица” в Женева. На 26 декември 1974 г. е назначен за ректор на Ленинградската духовна академия и семинария. На 7 юни 1975 г. е назначен за председател на епархийския съвет към Ленинградската митрополия. В същата година (декември) е избран за член на Централния и Изпълнителния комитет на ССЦ.

На 14 март 1976 г. в Свето-Троицката катедрала на Александро-Невската лавра е хиротонисан за епископ Виборгски, викарий на Ленинградската епархия. На 2 септември 1977 г. е възведен в сан архиепископ, а на 5 септември е награден с паметна панагия. На 26 декември 1984 г. е назначен за архиепископ Смоленски и Вяземски - титул, който през 1989 г. е променен с решение на Светия Синод на “Смоленски и Калининградски”. С решение на Синода от 14 ноември 1989 г. е назначен за председател на Отдела за външноцърковни отношения и постоянен член на Светия Синод по длъжност. На 25 февруари 1991 г. е възведен в сан митрополит.

Почетен член е на Санкт-Петербургската духовна академия и доктор хонорис кауза на Реформатската богословска академия в Будапеща. Носител е на редица награди на Руската православна църква и много поместни православни църкви.

На 27 януари с тайно гласуване и 508 от 702 гласа на Поместния събор на РПЦ е избран за Патриарх Московски и на цяла Русия, а на 1 февруари е интронизиран на патриаршеския престол.

Снимка: mospat.ru

 

 

« предишна новинаследваща новина »