ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Лазаровден в столичната катедрала "Св. Неделя" бе ръкоположен нов свещеник и отслужена панихида за загиналите в атентата през 1925 г.

07 април 2012 13:21, Софийска митрополия
Храм "Св. Неделя"

С архиерейска света Литургия бе отбелязано Възкресението на Христовия приятел Лазар, който винаги се вспомня в съботния ден преди Цветница и се нарича Лазарова събота и още Лазаровден.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе отслужена в митрополитската катедрала от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов и храмовото духовенство.

По време на св. Литургия бе ръкоположен за свещеническо служение в Софийска епархия дякон Асен Асенов от София. Новоръкоположеният свещеник е завършил Английска гимназия, а след това и Богословския факултет на СУ.

Епископът настави новия свещенослужител да се отзовава винаги с готовност и разбиране към миряните, които ще пристъпят към него за съвет и помощ, да вижда във всеки доброто, защото човекът е „образ Божий“ и трябва с надежда и любов да му се съдейства. „С любов посрещайте и с любов изпращайте онези, които Бог ще ви повери! - каза още архиереят. - Бъдете внимателен в извършването на свещенодействието и точно изпълнявайте поръките на св. Църква. Изповядвайте се, тъй като това е много важно за духовния живот на свещеника и непрестанно се молете - това е първото и неизменното, което трябва да изпълнява духовникът, затова привиквайте към молитва и нейната редовност. На добър час, с Божията благодатна помощ!“ – пожела софийският викарий.

По време на свещеническото причащение слово за възкръсналия Лазар произнесе протойерей Николай Цурев.

След св. Литургия в храма бе отслужен трисагий (кратка заупокойна молитва) за загиналите в кървавия атентат на 16 април 1925 г. Преди 87 години в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ е извършен най-тежкият терористичен акт в историята на България, по време на който са ликвидирани голяма част от политическия и военен елит на страната. В скръбния ден загиват 12 генерали от Българската армия, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3-ма депутати и множество граждани, общо 213 християни, сред които много жени и деца. Със запалени свещи в ръце и сведени глави духовенство и миряни се помолиха за душите на убитите християни.

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя" за ЛазаровденСтавр. ик. Ангел АнгеловОтец Ангел и отец МинаАрхиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя" за ЛазаровденВеликият входАрхиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя" за ЛазаровденВеликият входДякон Асен пристъпва към ръкоположениеДякон Асен пристъпва към ръкоположениеДякон Асен пристъпва към ръкоположениеДякон Асен пристъпва към ръкоположениеДякон Асен пристъпва към ръкоположениеРъкоположениеРъкоположениеОбличане на свещеникаПредставяне на новия свещеникПредставяне на новия свещеникПротойерей Николай ЦуревДяконитеДиригентът Стоян МалиновПразничната иконаАрхиерейска св. Литургия в храм "Св. Неделя" за ЛазаровденНовият свещеник раздава нафораТрисагийЗаупокойна молитваЗаупокойна молитваЗаупокойна молитваЗаупокойна молитва
« предишна новинаследваща новина »