ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"

08 април 2012 16:06, Българска Патриаршия
Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"

С архиерейска св. Литургия отбелязаха енориашите при столичния старинен храм „Св. София - Премъдрост Божия” днешния радостен светъл пролетен празник - Вход Господен в Йерусалим. Не случайно в този ден Църквата припомня думите на свети апостол Павел от посланието до Филипяни: „Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се” (вж. Филип. 4:4). Защото при посрещането на Господа в Йерусалим народът се радвал: викали „осанна”, простирали дрехите си пред нозете Му, постилали пътя пред Спасителя с клонки и цветя, приветствали Го като победител на смъртта, след като Той със Своята божествена сила възкресил четиридневния Лазар…

Нескрита бе радостта и на църковното изпълнение, избрало храм „Св. София”, за да отправи молитва и възхвала към Господа в празничния ден. Светата Литургия, с благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод. На архиерея съслужиха: Негово Високопреподобие архим. Дионисий (Мишев), началник отдел Богослужебен при Св. Синод, храмовото свещенство в лицето на прот. Йоан Карамихалев, както и гостуващите за празника протойерей Николай Георгиев, свещ. Стефан Паликаров и дякон Александър Нешев.

Проповед за празника произнесе прот. Йоан Карамихалев, който като изтъкна, че Христос е източник на истинската радост преминаваща във вечния живот, благопожела: „Днешната радост в навечерието на възпоменаването на страданията на Спасителя да ни помага да разберем непреходните източници на истинска човешка радост, защото там, където има непреходна радост, там е и щастието, там е и блаженството, там е и Царството Божие”. А думите на апостола да останат в паметта ни и да ни помагат да разберем пряката връзка между радостта и Христовия мир.

С този мир в сърцата и умовете си мнозина пристъпиха към св. Причастие, та радостта им от срещата със Спасителя да бъде пълна.

Потокът от православни християни, дошли в храма, за да се поклонят пред Господа и да отнесат в своите домове осветени върбови клонки, не стихна през целия ден. По традиция тези клонки се поставят на видно място в дома, за да ни напомнят да се стараем животът ни да бъде израз на нашето "Осанна!" в прослава на Бога.

Мнозина в знак на жертвена милосърдна любов дариха за нуждаещите се безвъзмездно кръв в мобилния пункт за кръводаряване пред храма. Тази година кампанията е под наслов „Запалете свещичка, подарете живот!” и се организира от Българския червен кръст, Министерство на здравеопазването и Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Хорът при храмаДиригентката на хораАрхиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Кампания по кръводаряванеКампания по кръводаряванеАрхиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Цветница в столичния храм "Св. София"
« предишна новинаследваща новина »