ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Великденски благослов от Видинския митрополит Дометиан

14 април 2012 21:14, Видинска митрополия
Видински митрополит Дометиан

„Пристъпете, приемете светлина от незалязващата светлина и прославете Христа възкръснал от мъртвите!”

(Из Пасхалната утреня)

Х Р И С Т О С В О С К Р Е С Е !

Възлюбени в Господа братя и сестри,

С този възторжен призив, в утрото на Пасхалното тържество, светата Православна църква приканва своите верни чеда да пристъпят с радостен трепет в сърцата си и припалят своята великденска свещица от незалязващата светлина на Възкръсналия Христа Жизнодавца, за да празнуват в атмосфера на духовна светлина и неизтощима радост Празника на празниците – Великия ден на всеславното Христово Възкресение!

Този пасхален поздрав отново отеква до краищата на вселената, за да ни направи съпричастни на най-великото мироспасително събитие в човешката история – победата над смъртта и греха – триумф на живота за следовниците на тези, които са поели житейския си друм по стъпките на Спасителя – Пътя, Истината и Живота - в своето битие. Само светлината на дивното и тайнствено Възкресение Христово може да разсее мрака и недоуменията в човешките души, да премахне дългата нощ на споходилото ни отчаяние и да ни озари с всеопрощаващата Божия любов, която целият мрак на света не може да обземе и помрачи (Йоан 1: 5). Затова, нека и ние, ведно с боговдъхновения апостол, радостно и убедено в спасяващата сила на Възкръсналия да възкликнем: „Де ти е, смърте, жилото, де ти е, аде, победата?” (1 Кор. 15:55) – „Възкръсна Христос и ти биде низвержен, като безсилен – Възкръсна Христос и живот се въдворява навсякъде по света. Затова нека помним, че, „ако само през този живот се надяваме на Христа, ние сме най-окаяни от всички човеци!” (1 Кор. 15:19). Но ето, Христос възкръсна и за отминалите от този свят стана начатък, както и за всеки роден на тази земя, който е възлюбил Неговото – Христовото явяване.

И нека помним посланието на днешния пресветъл ден: радостта и мирът, правдата и истината, като сладки плодове на Христовото Възкресение се осъществяват в душите и сърцата ни още тук по земното ни странствуване, когато оплодяваме вярата си в Неговото победно Възкресение! Като живеем достойно и ценим живота, ние го превръщаме в благодатно поле на нашите благородни трудове за постигане на духовно съвършенство, чисти мисли, възгряване и възкресяване на всечовешките християнски ценности за постигане на мир и добра воля между човеците, като преумножаваме нашето усърдие в задружната ни борба за унищожаване на нравствената поквара в нашия век, за осъществяване светлите идеали на цялото човечество.

Да пребъдваме прочее с Възкръсналия Христа-Спасителя в радостта и тържеството на светлото Възкресение!

На любезните читатели на сайта на Светия Синод на БПЦ-БП молитвено и от все сърце желая в здраве, бодрост и сили да бъдат огряни от незаходимата светлина на Възкръсналия Христа-Жизнодавца, за да приемем в сърцата си Неговия спасителен поздрав: "Мир вам! Радвайте се!"

Христос воскресе! - Воистину воскресе Христос!

С неизменна във Възкръсналия Христа обич и благословение,

+ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

Пасха Господня

2012 г.

 

 

« предишна новинаследваща новина »