ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Цветница в Русе

09 април 2012 16:16, Русенска митрополия
Цветница в Русе

На 8 април, Вход Господен в Йерусалим, Месемврийският епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, отслужи Божествена св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в Русе. На архиерея съслужиха ставр. ик. Минко Казаков и митрополитският дякон.

Още от ранно утро, а и през целия ден, вярващи от всички краища на града пристъпваха към Божия храм с върбови клонки, за да посрещнат влизащия в Йерусалим наш Спасител Иисус Христос с евангелския тържествен поздрав: „Осанна! Благословен е Идващият в име Господне, Царят Израилев” (Йоан. 12:13).

Проповед за празника прочете Ангел Младенов, богослов и секретар на Русенска св. Митрополия. Той се спря върху тълкувание на евангелския и апостолски перикоп. Св. ап. Павел мъдро наставлява Филипяни: „Не се грижете за нищо, но във всичко чрез молитва и моление с благодарност откривайте пред Бога своите просби, и Божият мир, който надвишава всеки ум, ще запази вашите сърца и мисли в Христа Иисуса. Прочее, братя мои, за това, що е истинно, що е честно, що е справедливо, що е чисто, що е любезно, що е достославно, за това, що е добродетел, що е похвала, - само за него мислете. Което научихте, приехте, чухте и видяхте в мене, това вършете, и Бог на мира ще бъде с вас” (Филип. 4:6-9).

В тропара на празника много мъдро се прави връзка между възкресението на Лазар, Христовото възкресение и общото възкресение при Второто пришествие: „Христе Боже, за да ни увериш в общото възкресение, преди Твоите страдания Ти възкреси от мъртвите Лазар. Затова ние, които носим като деца знамената на победата, викаме на Тебе, Победителя на смъртта: Осанна във висините! Благословен е Идващият в името Господне!”

Ик. Минко причасти с Тялото и Кръвта Христови множеството вярващи – бебета, деца, младежи и възрастни, живи членове на Христовото тяло – Църквата.

Върбовите клонки, с които вярващите посрещат Победителя на смъртта, се освещават по време на празничната утреня след изпяване на „Свят Господ Бог наш”. Предвид зачестилите въпроси за употребата на върбовите клонки, на входа на катедралния храм имаше статия, в която се казва: „Върбовите клонки се раздават за здраве, от тях се правят малки венци и се поставят на иконите и кръста, които са в домовете на християните. Те носят здраве и благословение и остават поставени там до следващата година, когато старите венчета се изгарят или се заравят в градината. Всички други приложения на осветените клонки са нецърковни, безсмислени и носят езически елемент, чужд на християнството.

Грешно е да опорочаваме тази църковна традиция и в нея да внасяме фолклорни и езически елементи!”

За дълголетието на духовната и светска власт и всички празнуващи този празник духовници и миряни изпяхме многолетствие.

 

 

Снимки

Цветница в РусеВелик входВелик входПроповедПричастяване на вярващитеЦветница в РусеЦветница в РусеЦветница в РусеЦветница в РусеЦветница в Русе
« предишна новинаследваща новина »