ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

“Спаси ни, Сине Божий, возседяй на жребя...” - Вход Господен в Йерусалим в Троянската ставропигиална света обител

09 април 2012 20:30, Троянски манастир
Празникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастир

Шест дни преди Пасха Иисус Христос отишъл във Витания, дето възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, и от там тръгнал за Йерусалим. И когато с учениците Си наближил града и дошли до Витфагия при Елеонската планина, Той пратил двама от тях да идат в селото. Казал им, че с влизането ще видят вързана ослица и с нея осле; да я отвържат и докарат. Ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господа (Мат. 21:2-4). Стопаните, като разбрали, че са пратени от Иисуса, не им попречили. Учениците нахвърляли дрехите си на ослето и Христос го възседнал - така тържествено влязъл в Йерусалим. Изпълнили се думите на пророк Захария: "Ликувай от радост, дъще Сионова, тържествувай, дъще Иерусалимова: ето, твоят Цар иде при тебе, праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица и на младо осле, син на подяремница" (Зах. 9:9).

За празника в града надошли от близки и далечни страни не само иудеи, а и много прозелити във вярата. Вестта за възкресението на Лазар се носела из града. Хиляден народ се стекъл към Витания да види Христос, Великия Чудотворец, и възкръсналия Лазар. Христос, като древните царе, яхнал на осле, придружен от учениците Си, тръгнал за Йерусалим. Лицето Му излъчвало величие, сила, а същевременно и смирение. Народът помислил, че е дошло времето за политическото му освобождение от римско иго и почнал да отдава на Христос почести като на земен цар.

Хората, виждайки в Христа очаквания Спасител, с възторг размахвали палмови клонки, постилали дрехите си, дето минавал Той, хвърляли цветя. Деца и народ пеели и възклицавали: "Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев" (Йоан. 12:13).

Подобно на тях и в Троянската ставропигиална света обител бе възпоменато това велико новозаветно събитие - бе отслужена света Златоустова литургия, предстоявана от преосвещения игумен - Браницки епископ Григорий, в съслужение с архимандритите Августин (Здравков), Пахомий (Атанасов) и бившия протосингел на Сливенска света митрополия, понастоящем на послушание в светата обител - Григорий (Лозев), и йеромонах Кирил (Тодоров) - брат на манастира. На клира пяха възпитаниците на Софийската духовна семинария - Олег Каменшик, Радослав Стоилов и Крум Николов. В края на светата Златоустова литургия бяха благословени върбови клонки, които бяха и раздадени на богомолците, за да могат да отобразят онзи възторжен народ, събрал се в Йерусалим преди почти 2000 години, приветстващ с възторжен глас влизащия в града Спасител на човешкия род.

Нека и ние с едно сърце и една уста викнем като онези еврейски деца към Небесата: “Осанна на Сина Давидов! Благословен, Който иде в име Господне! Осанна във висините!”

 

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: монах Филарет (Цанев)

 

 

Снимки

Празникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастирПразникът Вход Господен в Йерусалим в Троянския манастир
« предишна новинаследваща новина »