ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предстоящи архиерейски богослужения в София

10 април 2012 12:01, Българска Патриаршия
Опело Христово

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в предстоящите предвеликденски и Великденски дни ще бъдат отслужени следните архиерейски богослужения:

На Велики четвъртък

си припомняме четири евангелски събития: умиването на нозете на апостолите от Христос, Тайната вечеря и установяването на тайнството Причастие, усърдната молитва на Спасителя в Гетсиманската градина (Лука. 22:39-46) и предателството на Юда.

В този ден Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, ще оглави сутрешното богослужение и полагащата се в този ден Василиева св. Литургия в столичния храм "Св. София". Литургията в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена от преосвещения Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при храма. Светата Литургия в митрополитската катедрала "Св. Неделя" ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

На Велики четвъртък вечерта,

когато се отслужва утренята на Велики петък и се четат дванадесет откъса от Евангелията, в които се разказва за последните събития от земния живот на Иисус Христос, Светейшият патриарх Максим ще оглави богослужението в ПКСХП "Св. Александър Невски" и ще вземе участие в четенето на евангелските четива. На патриарх Максим във вечерното богослужение ще съслужат тримата преосвещени епископи - Стобийски Наум, Тивериополски Тихон и Знеполски Йоан.

На Велики петък

отбелязваме залавянето и съда над Господ Иисус Христос, отричането на св. ап. Петър, обесването на Иуда, кръстния път на Спасителя, разпъването Му на Голгота, снемането на тялото на Господа от кръста и погребението на Спасителя. Вечерта на този ден в храмовете се отслужва утренята на Велика събота и се извършва т. нар. Опело Христово. Вечерното богослужение в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" ще оглави лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим. Преосвещеният Стобийски епископ Наум ще оглави богослужението в старинния храм "Св. София - Премъдрост Божия", а Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон - в храм-паметник "Св. Александър Невски".

На Велика събота

се възпоменава погребението на Господ Иисус Христос и слизането Му в ада. Сутринта в съботния ден, когато заедно с литургията на св. Василий Велики се отслужва и вечернята на Велика събота, Стобийският еп. Наум ще оглави богослужението в столичния храм "Св. София", Тивериополският еп. Тихон - в ПКСХП "Св. Александър Невски".

Вечерното Възкресно богослужение

с полагащата се полунощница, на която се пее канонът на Велика събота, ще бъде оглавено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Начало 23,30 ч. На Светейшия патриарх ще съслужат преосвещените Стобийски еп. Наум, Тивериополски еп. Тихон и Знеполски еп. Йоан, който ще представлява Софийска епархия в делегацията до Гроба Господен за Неръкотворния огън.

В неделния ден на Възкресение Христово

Негово Светейшество и преосвещените епископи ще съслужат в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя". Начало на богослужението 11 ч.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »