ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Вход Господен в Йерусалим, село Приселци, община Аврен

10 април 2012 11:59, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празникът Вход Господен в Йерусалим, село Приселци

Стотици жители на село Приселци от ранна утрин посетиха храм „Свети Дух”. Свещеноиконом Стефан Хаджийски отслужи света Божествена литургия в деня, когато Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим.

В пролетната утрин жените на селото с цветя, набрани от своите дворове, влизаха в храма. Цветният дар от истински пролетни букети бяха положени на иконите. Християнската история ни описва, че народните маси подготвили на Иисус овация след овация. С палми в ръце те викали и повтаряли: „Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!” (Лука. 19:38). Църковната история описва палмата като символ на политическата независимост на Израил. Ние намираме палмата в макавейските монети на свободата и в ръцете на поклонниците за празника.

Храм „Свети Дух”, село Приселци, община Аврен, Варненска и Великопреславска епархия е украсен празнично за Цветница. В храма са много миряни. Тук присъства и кметът на селото г-н Слави Кирязов. Малки дечица с цвете в ръка оставяха своя пролетен дар в храма. Запалваха свещ. Цветница. „Ето, цял свят тръгна подире Му” (Йоан. 12:19). Всички питаха: „Кой е Този? А народът отговаряше: „Този е Иисус, пророкът от Назарет Галилейски” (Мат. 21:10-11). Тогава „дойдоха при Него в храма слепи и хроми, и Той ги изцери. А първосвещениците и книжниците, като видяха чудесата, що Той стори, и децата, които викаха в храма и думаха: осанна Сину Давидову! възнегодуваха и Му рекоха: чуваш ли, какво казват те? А Иисус им отговори: да! нима никога не сте чели: „из устата на младенци и кърмачета Ти си стъкмил похвала”? (Мат. 21:14-16).

Не стихваше потокът от вярващи в храм „Свети Дух”. Всеки искаше да остави своето цвете за празника. От древност Църквата поставя в началото на всяко богослужебно последование просба към Светия Дух. Днес като преход от църковната история ни служи Псалом 50, в който се казва: „Господи, отвори устните ми, и устата ми ще възвестят Твоята хвала” и „правия Дух обнови вътре в мене.... и Светия Твой Дух не отнимай от мене... и с властния Дух ме утвърди”. Него възпяваме във всяко богослужение, защото всяко богослужение е тържество на Светия Дух. Който изхожда от Отца, праща се от Сина, за да очиства, възсъздава, вдъхновява, утешава и изпълва вселената, за да има мир, радост и живот.

Върбова клонка имаше в ръката на всеки.

Текст и снимки: Петко Колев, пом.-директор АД СОУ „Св. св. Кирил и Методий”, село Синдел, община Аврен

 

 

Снимки

Празникът Вход Господен в Йерусалим, село ПриселциПразникът Вход Господен в Йерусалим, село ПриселциПразникът Вход Господен в Йерусалим, село ПриселциПразникът Вход Господен в Йерусалим, село ПриселциПразникът Вход Господен в Йерусалим, село ПриселциПразникът Вход Господен в Йерусалим, село ПриселциПразникът Вход Господен в Йерусалим, село ПриселциПразникът Вход Господен в Йерусалим, село ПриселциПразникът Вход Господен в Йерусалим, село Приселци
« предишна новинаследваща новина »