ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и общ маслосвет в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия"

12 април 2012 13:36, Българска Патриаршия
Велик маслосвет в столичния храм "Св. София"

Тази година, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, преосвещеният Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, оглави сутрешната богослужба за Велики четвъртък в столичния старинен храм „Св. София - Премъдрост Божия”. По време на Утренята и Василиевата св. Литургия на архиерея съслужиха Негово Високопреподобие архим. Дионисий, протосингелът на Софийска св. митрополия и предстоятел на храма ставр. иконом Ангел Ангелов, стажуващите свещеници и дякон Иван Петков.

Велики четвъртък е денят, в който е установено и учредено св. Тайнство на божествената Евхаристия, затова в този ден се служи св. Василиева литургия. По време на тази св. Литургия се приготвя сухото св. Причастие за цялата година, та да могат вярващите и при извънредни случаи (болест, смъртна опасност и др.) да се причастяват с пречистите Тяло и Кръв Христови. След като припомниха по време на литургията евангелските събития около Тайната вечеря, предателството и залавянето на Господ Иисус Христос, свещенослужителите пристъпиха към отслужване последованието на св. тайнство Елеосвещение.

На Велики четвъртък, според установленията на Православната църква, се извършва св. тайнство Елеосвещение или общ маслосвет, който се отслужва само веднъж в годината. Св. тайнство Елеосвещение (Маслосвет) се отслужва над тежко болни християни, които, чрез помазване с осветения чрез специален чин елей, получават от Бога благодатта на изцелението от душевните и телесните си недъзи. На Велики четвъртък това тайнство се извършва в храма за всички християни, които се нуждаят от Божията помощ за очистване на греховете и изцеление на душата и тялото. В този ден православните християни по традиция се стичат в храма, където донасят елей. Съборът от свещенослужители (по възможност 7) чрез молитвите в чина на тайнството изпросват Божията благодат да снизходи над принесения елей и църковното изпълнение и да ги освети. По време на последованието се четат 7 откъса от Апостола и 7 от Евангелието, в които се разкрива силата на Господа да прощава греховете и да изцерява немощите на християните.

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия в столичния храм "Св. София"Четене на АпостолаЧетене на св. ЕвангелиеАрхиерейска св. Литургия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия в столичния храм "Св. София"Велик маслосвет в столичния храм "Св. София"Общ маслосвет в столичния храм "Св. София"Велик маслосвет в столичния храм "Св. София"Велик маслосвет в столичния храм "Св. София"Велик маслосвет в столичния храм "Св. София"
« предишна новинаследваща новина »