ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велики четвъртък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

12 април 2012 18:23, Софийска митрополия
Велики четвъртък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

Днес е Велики четвъртък - денят, в който се припомня Тайната вечеря, когато е установено тайнството Евхаристия. Господнята вечеря, на която Христос е явил на апостолите, че ще бъде предаден и е дал Новата заповед - за любовта към всички. На този ден Църквата е отредила да се служи св. Василиева литургия и веднага след това да се прави Велик маслосвет, чието последование се изпълнява веднъж в годината за цялото църковно общество и което включва четенето на седем апостола и седем св. Евангелия.

Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, оглави св. Литургия в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие храмовото свещенство и дякони.

В края на Литургията еп. Йоан припомни на богомолците, изпълнили храма, за евангелските събития, които Църквата духовно преживява на този ден и призова всеки, който пристъпва към св. Чаша, първо да изпита себе си, за да не би св. Тайни да му бъдат за осъждане.

По традиция в деня, когато се припомня Тайната вечеря, много християни пристъпват към св. Причастие. Поради големия брой желаещи да се причастят, светите Христови Тайни бяха давани от два потира.

След св. Литургия бе извършено св. тайнство Елеосвещение (Маслосвет), в което взеха участие свещеници и дякони от храмовото духовенство. По време на четенето на части от св. Евангелие духовници възлагаха епитрахилите си върху миряните, като така видимо изобразяват невидимото снизхождане на Божията благодат.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

В храмаНа певницатаВ олтараВелики четвъртък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Ставр.ик Мина МинчевВ храмаЗнеполски еп. ЙоанВелики четвъртък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики четвъртък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Знеполски еп. ЙоанВелики четвъртък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики четвъртък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики четвъртък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики четвъртък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики четвъртък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики четвъртък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »