ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска богослужба за Велики четвъртък

13 април 2012 16:45, Българска Патриаршия
Патриаршеска богослужба за Велики четвъртък

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим оглави богослужбата вечерта на Велики четвъртък и взе участие в четенето на полагащите се дванадесет евангелски четива, с които Църквата премъдро ни припомня Тайната вечеря на Господ Иисус Христос с Неговите ученици, молитвата в Гетсиманската градина, предателството, съда, издевателствата над Господа и Неговото Разпятие.

В полагащата се за тази вечер Утреня с последованието на дванайсетте евангелия на Българския патриарх съслужиха преосвещените Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство при катедралата, Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит и Деволски еп. Теодосий, високопреподобният архимандрит Дионисий, началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод, протосингелът на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство, стоични свещеници и дякони.

С участието си в последованието духовенството и богомолният народ съпреживяха последните часове преди Разпятието Христово и кръстната смърт на Спасителя: пасхалната вечеря, по време на която Господ учредява тайнството Евхаристия и отправя поучение към следовниците си да се обичат един друг и да не се стремят към първенство; умиването нозете на апостолите, с което Господ Иисус Христос ни дава пример за смирение и служение на ближните; оттеглянето Му в Елеонската планина и молитвата на Спасителя към небесния Отец; предателството на Юда; залавянето на Господа и съдът над Него, бичуването, осмиването, поруганието над Христа и разпъването Му на кръста с двамата разбойници.

Съгласно Типика, след петото евангелско четиво, при умилителното пеене на петнадесетия антифон “Днес висит на древе...”, с лития Разпятието Христово бе изнесено от светия олтар в средата на храма. Там след трикратни земни поклони служещото духовенство се поклони на Светия Кръст Господен със страдащия за нашите грехове Спасител.

От амвона Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон произнесе слово за дните на Страстната седмица, страданията и кръстната смърт на Спасителя.

До края на богослужението благочестивите християни смирено в молитва скланяха глави и колене пред св. Кръст с изобразения на него разпнат Спасител.

Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Патриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртъкПатриаршеска богослужба за Велики четвъртък
« предишна новинаследваща новина »