ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх и Софийски митрополит Максим се поклони на светата плащаница

13 април 2012 16:55, Софийска митрополия
Българският патриарх Максим благослови вярващите на Разпети петък

Духовенство и вярващи се събраха на Велики петък, наричан още "Разпети", в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, за да се помолят пред светата плащаница и молитвено да участват в утринното богослужение.

На Разпети петък се припомнят великите страдания на Господ Иисус Христос, които Той приел доброволно, за да избави от смърт цялото човечество. Съден, бичуван, оплют, бит с плесници, облечен в багреница и с венец от тръни, показан за подигравка пред народа и накрая натоварен с тежък кръст, Христос бил поведен към Голгота на разпятие.

На Велики петък не се служи Литургия, тъй като в този ден Господ принася Самия Себе Си в жертва. Богослужебното последование се състои от Царски часове и Вечерня, по време на която се изнася от олтара св. плащаница.

В митрополитската катедрала в чинопоследованието взеха участие архимандрит Дионисий, началник отдел “Богослужебен“ към Св. Синод, храмовото духовенство и дякони. Молитвено участие взеха Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим и Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, който участваше в изпълнението на дясната певница.

В края на богослужението, с тържествена лития бе изнесена от олтара св. плащаница и след трикратно обикаляне около св. Кръст, беше положена в центъра на храма на специално подготвена маса (епитафиос), символизираща Христовия гроб. Негово Светейшество пръв се поклони на Христовата плащаница и благослови събралите се християни.

С поклони и целувание всички присъстващи почетоха изобразения на св. плащаница Спасител, а потокът от вярващи непрестанно се увеличаваше. Всички поклонили се отнесоха по домовете си благословено цвете. В България е прието при поклонението пред плащаницата да се раздава на християните здравец, който засаждат в саксии и градини или съхраняват до другата година.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Св. ЕвангелиеХристовото РазпятиеНа певницатаАрхимандрит ДионисийНа певницатаВечерен входВечерен входВечерен входВелики петък в храм "Св. Неделя"Изнасяне на св. плащаницаИзнасяне на св. плащаницаПоставяне на св. плащаницаНегово Светейшество се поклони на св. плащаницаПоставяне на св. плащаницаНегово Светейшество се поклони на св. плащаницаБългарският патриарх Максим се поклони на св. плащаницаНегово Светейшество се поклони на св. плащаницаНегово Светейшество се поклони на св. плащаницаНегово Светейшество се поклони на св. плащаницаКрай плащаницата Христовото РазпятиеАрхимандрит ДионисийБългарският патриарх Максим благослови вярващите на Разпети петъкБългарският патриарх Максим благослови вярващите на Разпети петъкИзпращане на Негово СветейшествоИзпращане на Негово СветейшествоВ храмаВ храма
« предишна новинаследваща новина »