ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„И молитвата, произлизаща от вяра, ще изцери болния...” - Велики четвъртък в храм „Свети пророк Илия”, гр. Варна

13 април 2012 15:49, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Велики четвъртък в храм „Свети пророк Илия”, гр. Варна

В енорийския храм „Свети пророк Илия” - Варна, на 12 април 2012 г. свещенослужителите иконом Петко Георгиев Минчев (председател на църковното настоятелство), прот. Владимир Атанасов Велков и свещ. Димитър Петров Иванов в ранното утро започнаха богослужението за деня. Множество жители, миряни на варненския кв. "Младост", и гости на града присъстваха на светата Литургия.

По примера на днешния ден, когато Господ е причастил светите апостоли, много миряни с трепет очакваха своето причастяване. Светите апостоли продължили да изпълняват оставената им от Спасителя повеля, а по техен пример и ние се причастяваме с пречистото Тяло и пречистата Кръв на Господа за прошка на греховете и вечен живот.

Днес си припомняме и думите на св. Теофан Затворник: „Радвайте се всички, които се удостоихте с тоя велик Божи дар. Но радвайте се със страх. Казвайте в себе си: "Слава на Тебе, Боже! Слава на Тебе, Боже! Слава на Тебе, Боже!" Но не разсейвайте вашите мисли и чувства и внимателно пазете и душите, и телата си. Вие се готвихте за светото Причастие с благоговение, но не помисляйте, че всичко е свършено и няма за какво повече да се трудите. Вие се потрудихте, за да получите Дара. Сега трябва да се трудите, за да го запазите и да се ползвате от него спасително”.

"Болен ли е някой между вас, нека повика презвитерите църковни и те да се помолят над него, като го помажат с елей в името Господне. И молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне; и ако е грехове сторил, ще му се простят" (Иак. 5:14-15). Такова е евангелското четиво за единственото общо Елеосвещение, което е предвидила Църквата.

Много миряни, семейства и деца бяха дошли в храм "Св. пророк Илия" за тайнството Елеосвещение. Веднаж в годината по време на Великия пост (на Велики четвъртък) Църквата извършва Велик маслосвет. Тайнството известно като Маслосвет е предназначено за всички. В него вярващите се помазват с елей и получават от Бога, според вярата си, благодатта на изцелението от душевните и телесни недъзи.

Св. Православна църква има в тайнствата си цяла неизчерпаема съкровищница от Божия благодат, предназначена за духовния живот на човека. От нас се иска да вярваме и да желаем да се ползваме от тия духовни богатства. Ако ние се подкрепяме чрез приемане на св. тайнства с Божията благодат, никакъв враг на душата ни не би могъл да ни попречи да живеем на земята по християнски и да достигнем след смъртта си жадуваното спасение в Царството небесно.

На Велики четвъртък литургията в храм "Св. пророк Илия", Варненска и Великопреславска света митрополия, бе отслужена от свещеник Димитър Иванов по чина на св. Василий Велики, а вечерта на утренята за следващия ден се отслужи службата, на която бяха прочетени 12-те откъса от Евангелията, обхващащи събитията от Тайната вечеря до Погребението на Спасителя.

Много вярващи, миряни и гости на храм „Св. пророк Илия” в град Варна тихо припявяха: "Слава на Твоите Страдания, Господи!", "Слава на Твоето дълготърпение, Господи!"

Текст: Петко Колев - пом.-директор АД СОУ „Св. Кирил и Методий”, с. Синдел, община Аврен

 

 

Снимки

Велики четвъртък в храм „Свети пророк Илия”, гр. ВарнаВелики четвъртък в храм „Свети пророк Илия”, гр. ВарнаВелики четвъртък в храм „Свети пророк Илия”, гр. ВарнаВелики четвъртък в храм „Свети пророк Илия”, гр. Варна
« предишна новинаследваща новина »