ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Стобийския еп. Наум за Велики петък

13 април 2012 23:13, Българска Патриаршия
Стобийски еп. НАУМ

† Стобийски еп. НАУМ

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светата Църква, ръководейки своите верни чада към небесното Царство, е установила особени дни през годината - дни, в които тя изобразява в своите песнопения като в картина гибелните заблуждения на човека и го привежда с това в дълбоко съзнаване на постъпките и сърдечно съкрушение за тях и смирение пред Бога, дни, в които тя, като любяща майка, обръща тази греховна печал в радост, привеждайки пред чедата си примери на грешници, удостоили се чрез покаяние с прошка от Бога, както и дни, посветени в спомен на страданията на светите мъченици, които чрез своите примери представляват за нас достойно подражание на тяхната твърдост и решимост в преодоляване на греховете и изкушенията и всичко това е особено полезно за християнина, задължавайки го да понесе всички промени в този живот.

Но днешният ден, и по дух и по предмет, се отличава от всички други дни. Защото в него ние си спомняме за най-важното дело от земния живот на Спасителя - за целта на пришествието на земята на нашия Господ Иисус Христос, а именно за Неговите голготски страдания.

Днес е Велики петък!

Ние всички присъстваме на историческите евангелски събития, в които върховният момент е разпятието на Божия Син. Ние сме изправени пред Кръста, на който бе разпнат Христос. Ние сме пред светата плащаница, която изобразява Господния гроб, в който Той ще бъде положен. Голгота и Кръст, гроб и плащаница! Синът Божий стана Син човешки. Слезе от небето, за да изкупи и спаси човека от греха. Синът Човеческий прослави Небесния Отец с целия Си живот, който бе подвиг, разкриващ Божията сила. Той го прослави и в последните дни на Своя живот, които бяха дни на страдания. Но Той ще го прослави и със слава, каквато човеците не познават, със Своята кръв, изкупваща човека!

Иисус ще бъде прославен чрез страданията, смъртта и погребението Си. Какво е накарало Спасителя, непричастен с греха, да понесе толкова несравними и непоносими мъчения? Очевидно нищо друго, освен единствената безкрайна любов и Божия милост към падналото човечество! И за тази Своя височайша любов Той е претърпял страдания на кръста, на който изкупвайки ни от вечната смърт и проклятието, ни въздигна в славата Божия! За тази любов Спасителят умъртвил на Кръста подобното на нашата греховна плът пречистото Свое тяло, умъртвил първородния грях на Адам, с който е било заразено цялото човечество.

Освен това, Кръстът, на който Спасителят е бил разпнат, ни разкрива нещо много важно и необходимо за нас и в настоящото време, а именно, че на него Иисус Христос е показал цялата нищожност на светската слава. Той, бидейки Цар на вселената, и произхождайки по плът от царско коляно, се роди в бедност, стана предмет на злословия и гонения, и умря на Кръста.

Иисус страда за нас, за всички, които слушаха и слушат Неговото слово, за всички, които Той е възлюбил. Господ Иисус Христос се принесе в жертва и ни изкупи. Св. прор. Исаия повествува: "Той бе изпоранен за нашите грехове и мъчен за нашите беззакония".

Днес застанахме пред светата плащаница и с надгробен плач извършихме опелото на Христа. Но това не бе плач като за починал, а възпяване на великото Божие спасително дело! Това бе и плач за нашите грехове... Нека помолим Спасителя за прошка, за да чуем в съдния ден и ние Неговите думи, казани на покаялия се на Кръста разбойник: "Още днес ще бъдеш с Мене в рая!"

Покланяме се на Твоите страдания Христе! Покажи ни и славното Твое Възкресение! А м и н.

-------------

Словото е произнесено на 13 април, Велики петък вечерта, в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия"

 

 

« предишна новинаследваща новина »