ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Разпети петък. Опело Христово в столичния храм "Св. София"

14 април 2012 12:06, Българска Патриаршия
Опело Христово в столичния храм "Св. София"

Велики петък - най-скръбният ден в църковния календар. Ден, в който възпоменаваме поруганието, страданията, смъртта и погребението на Господ Иисус Христос. Ден, в който всеки християнин, в едно с цялото творение, съпреживява смъртта и погребението на Богочовека с надеждата да станем съпричастни и на Неговото славно Възкресение за вечен живот.

През целия ден несекващ поток от хора, смълчано подредени в дълги опашки, преминаваше през многобройните столични храмове, за да се поклонят пред Христа - предал Себе Си на кръстна смърт, за да изкупи нашите грехове и отвори пред нас пътя към спасение. С цветя в ръце, като на погребение на скъп близък, жителите и гостите на града на Божията Премъдрост пристъпваха с молитва към издигнатия „гроб” на Христос и благоговейно се покланяха на Христовото Тяло изобразено на плащаницата. След това се навеждаха и преминаваха под издигнатото място, изразявайки своето смирение, скръб и преклонение пред Спасителя, и отнасяха китката здравец и цветя в домовете си с надеждата за приближаващото Възкресение.

Вечерното богослужение с опелото на Господа изпълни с богомолен народ и столичния храм „Св. София - Премъдрост Божия”. Около масата с плащаницата, изобразяваща гроба Христов, застанаха: Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската св. митрополия и председател на храма, храмовото свещенство - ик. Стефан Пешев, ик. Веселин Арнаудов, прот. Йоан Карамихалев, гостуващите - прот. Николай Георгиев и дякон Петър Симеонов, за да отслужат чина на Опелото Христово.

В словото си епископ Наум, като припомни изкупителното дело на Спасителя, се обърна към богомолците, благоговейно застанали със свещи в ръце около „гроба Христов”, с думите: „Днес застанахме пред светата плащаница и с надгробен плач извършихме Опелото на Христа. Но това не бе плач като за починал, а възпяване на великото Божие спасително дело! Това бе и плач за нашите грехове... Нека помолим Спасителя за прошка, за да чуем в съдния ден и ние Неговите думи, казани на покаялия се на Кръста разбойник: "Още днес ще бъдеш с Мене в рая!" (цялото слово четете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=72960)

След това, при траурен камбанен звън скръбна процесия, начело с хоругви и св. плащaница, обиколи храма. Друга траурна процесия се проточи около патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, издигаща се в непосредствена близост, и припомни, че тази вечер всички храмове в богохранимата ни столица и страната ни са изпълнени със скръб и ридание, но и с надеждата за скорошното Христово Възкресение, когато всички радостно ще се поздравим с: „Христос воскресе!”

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"Опело Христово в столичния храм "Св. София"
« предишна новинаследваща новина »