ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велики четвъртък и Велики петък в Троянската света обител

14 април 2012 13:07, Троянски манастир
Велики Четвъртък и Петък в Троянската света обител

На днешния ден Господ е причастил светите апостоли и им поръчал да учредят в светата Църква такова причастяване. Светите апостоли учредили това. Ето, и ние се причастяваме с пречистото Тяло и пречистата Кръв на Господа, за изцеряване на душата и тялото. В Троянската ставропигиална света обител бе възпоменато това велико новозаветно събитие - бе отслужена света Василиева Литургия, предстоявана от преосвещения игумен - Браницки епископ Григорий, в съслужение с архимандритите Августин (Здравков), Пахомий (Атанасов), Григорий (Лозев) и йеромонах Кирил (Тодоров).

Според църковния типик, същата вечер се отслужва утреня с т. нар. последование на Дванадесетте евангелия на Страстите Христови. След петото евангелие бе изнесен Христовият кръст от преосвещения игумен и иконите на Пресвета Богородица и св. ап. Йоан Богослов - от архим. Августин (Здравков) и йеромонах Кирил (Тодоров).

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия Син. Той бива разпитван, вина Му вменили, а Пилат, пoдстрекаван от тълпата, която ревяла: "Разпни Го", му издал тежка присъда (вж. глави Мат. 26, 27; Марк. 14, 15; Лука 22, 23; Йоан 18). В този ден Иисус Христос претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота.

На Велики петък през деня не се служи света Литургия, защото в този ден Сам Господ принесъл Себе Си в жертва, а се извършва богослужение, наречено Царски часове. След тях се отслужва вечерня, на която на първата стиховна стихира се изнася за поклонение Христовата плащаница - символизираща погребалните повивки, с които Йосиф Ариматейски и Никодим обвили Спасителя и Го приготвили за Неговото погребение. На вечернята се припомня и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение.

Вечерта, на същия ден, по време на утренята се извършва т. нар. Опело Христово. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

На клира пя формация от столични псалти, сред които изпъкнаха искрените приятели на светата обител - г-н Иван Обрешков, певец в столичния храм “Св. Климент Охридски”, и г-н Орлин Янчев, от град Казанлък.

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: монах Филарет (Цанев)

 

 

Снимки

Велики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обителВелики Четвъртък и Петък в Троянската света обител
« предишна новинаследваща новина »