ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"

14 април 2012 16:30, Българска Патриаршия
Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"

„Ти беше в гроба с тялото Си, в ада - с душата Си, в рая - с разбойника, и на престола - с Отца и Духа, изпълвайки всичко като неописуем” - пее днес св. Църква. На Велика събота възпоменаваме времето от кръстната смърт на Господ Иисус Христос до славното Му Възкресение. Според учението на Църквата Той слязъл тогава в ада, за да проповядва и там победата над смъртта и дявола и да изведе от там за царството небесно душите, които с вяра очаквали Неговото идване. Същевременно, като въздесъщ Бог всичко изпълва: ада и рая, земята и Небето.

В този ден, в който вече се усеща пасхалната радост от избавлението и Възкресението, Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, оглави св. Василиева литургия в столичния храм „Св. София”. На архиерея съслужиха храмовите свещенослужители и дякон Иван Петков. Слово за празника произнесе ик. Веселин Арнаудов.

Както повелява традицията, по време на богослужбата тъмните великопостни одежди, завесата на Царските двери, покровите на престола, жертвеника и аналоите бяха заменени с пасхални като символ на триумфа на Христос над греха, дявола и смъртта.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия за Велика събота в столичния храм "Св. София"
« предишна новинаследваща новина »