ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църквата пее: „Кръстът е слава на ангелите” - Храм „Св. препмчца Параскева” в село Аврен

14 април 2012 12:28, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм „Св. препмчца Параскева 1868 г.” в село Аврен

12 април 2012 година. Храм „Св. препмчца Параскева" в село Аврен, Варненска и Великопреславска епархия. Свещеноиконом Стефан Хаджийски посреща своите миряни на Велики четвъртък.

Село Аврен се намира на надморска височина 330 м. То е разположено върху Авренското плато. И днес в храма на селото, построен през 1868 г., с вяра във Възкресението, най-вече жените от ранна утрин носят свежи пролетни цветя. На пангара е леля Василка. Със завидна прилежност тя подрежда всичко за празника. Предварително се е обадила на всички и записала имена за поменаване на св. Литургия за здраве и упокой. Всеки с вълнение пристъпва прага на храма, кой със спомени за своите предтечи, кой с въпроси от забързания делник.

Свещеник Стефан Хаджийски на Велики четвъртък говори за извършеното от христоборците, които без да познават Разпнатия, извършиха своята кръвожадност. „Но творението позна своя Владика и Създател. Защото още докато Спасителят висеше на кръста, чувственото слънце видя Слънцето на правдата, хулено от беззаконните юдеи, и не понасяйки тяхната дързост, то побягна, потапяйки земята в мрак, понеже сметна за неуместно да помага и да свети за очи, извършили най-голямото нечестие. И не само слънцето побягна, но и земята се разтърси, като не понесе беззаконието на постъпващите така, посочвайки с това и учейки, че Разпнатият беше Бог” – думи из "Огласителното слово" на св. Теодор Студит.

Завесата на храма се раздира, за да изложи на показ тяхното безверие и всичко в храма се разкри, както бе казал Христос: „Ето, оставя се вам домът пуст! (Мат. 23:28). И наистина, след Христовото убийство всички светини на юдеите запустяват. И ангелите, които обитаваха в града и в храма, напуснаха оттам и дойдоха в Църквата. А и много тела на починали възкръснаха заедно с Христос, за да научим, ние, че Христос, като умря, не възкръсва Самичък, но възкресява от мъртвите всички вярващи в Него” - из слово на Теодор Студит.

Днес припомняме името на св. Теодор, наричан Студит, по името на Студитския манастир край Константинопол, където се подвизавал и се трудил. Той е един от великите отци на Църквата през Средновековието, борец за Православие и безстрашен изобличител на иконоборците. По негово време в православна Византия били обсъждани важни въпроси, които се оказали фундаментални за православните.

Селската черква в Аврен на Велики четвъртък. Словото мъдро и боговдъхновено звучи и се превъплътява в богати плодове на духа за укрепване на вярата и благочестието, за възгаряне на любовта съм Бога, за опазване на родното и святото в бъднините, за утвърждаване на православието и мира и братството между човеците. И на този ден спомоществовател и дарител на храма в село Аврен се явява Недю Стоянов. Роден в селото, воден от малък в храма, с особена топлота говори за вярата, предадена му от неговите предтечи. Дарил е нови свещници и специално изработени за случая такива в по-големи размери. Дарителят Недю Стоянов прави ценно свидетелство на нашето време. Свидетелство за ролята на религиозния живот, предадено му от неговите деди и прадеди. И още на неунищожените народни сили, които и днес се възраждат и сплотяват около църковното настоятелство. Авренчани са изградили най-бележитата сграда на своето време - храм „Св. препмчца Параскева 1868 г.” в село Аврен – храм на националния свободолюбив дух на българския народ.

Текст и снимки: Петко Колев, пом.-директор АД СОУ „Св. св. Кирил и Методий”, с. Синдел, община Аврен

 

 

Снимки

Храм „Св. препмчца Параскева 1868 г.” в село АвренХрам „Св. препмчца Параскева 1868 г.” в село АвренХрам „Св. препмчца Параскева 1868 г.” в село АвренХрам „Св. препмчца Параскева 1868 г.” в село Аврен
« предишна новинаследваща новина »