ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земя

15 април 2012 12:30, Българска Патриаршия
Благодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земя

И тази година, за седми пореден път, българска църковна делегация взе участие в богослужбата в навечерието на Възкресение Христово, по време на която Бог ежегодно засвидетелства истинността на най-голямото и значимо за човешкия род чудо - Възкресението на Господ Иисус Христос - като изпраща над Гроба Господен благодатен невеществен огън.

Делегацията отпътува за светия град Йерусалим рано тази сутрин със специален полет на правителствения самолет „Фалкон". Делегацията бе ръководена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и в състава й влизат преосвещените епископи Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Велички Сионий, викарий на Видинския митрополит, Траянополски Киприян, викарий на Врачанския митрополит, както и свещенослужителите Любомир Казашки (Ловчанска епархия), Василий Топузлиев (Софийска епархия) и Йоан Попянков (Сливенска епархия). Пратениците на Българската православна църква взеха участие в последованието, по време на което ежегодно на Възкресение Христово слиза над Гроба Господен Благодатният огън и изпълниха своя църковен дълг, като го взеха от ръцете на Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил ІІІ и го донесоха на българска земя.

След като кацна на летище Пловдив, където високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай и придружаващите го лица слязоха, за да разпространят благодатния огън в богохранимата Пловдивска епархия, самолетът излетя за столицата, където минути преди 21 ч. кацна на летище София.

Във ВИП-залата на летището множество свещенослужители, монаси и монахини пратени от своите енории, епархии и манастири, за да вземат и отнесат благодатния огън по своите храмове, се подредиха с фенери в ръце в дълъг шпалир в очакване на делегацията. Те очакваха трепетно, като благоразумните девици от евангелската притча, вестителите на Христовото Възкресение.

Първи, пред самолета, църковната делегация посрещнаха Техни Преосвещенства Стобийският еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, и Браницкият еп. Григорий, игумен на Троянския ставропигиален манастир. С пеене на стихирата „Воскресение Твое, Христе Спасе, ангели поют на небеси” двамата епископи и църковната делегация влязоха в залата и заедно с невеществения огън донесоха и пасхалната радост, която завладя сърцата на посрещачите. Тази радост и отблясъците от „невечернаго света” те понесоха към храмовете в страната, за да се прослави Христос, възкръсналият от мъртвите.

Донасяйки благодатния огън в параклиса на Синодната палата, Негово Преосвещенство Знеполският еп. Йоан каза: „Пожелавам на всички да се сърадваме, че Бог снизходи и отново изпрати Своята светлина да ни освещава, съгрява и вдъхва сили за непоклатна надежда за славното Христово Възкресение. Христос воскресе!”

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Благодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земя
« предишна новинаследваща новина »