ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възкресение Христово в храмовете "Свети Дух" и "Св. прпмчца Параскева" - селата Приселци и Аврен

15 април 2012 18:17, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Възкресение Христово в селата Приселци и Аврен

На летище "Варна" посрещаме Благодатния огън и от ръцете на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил получаваме дългоочаквания дар. Възкресение Христово 2012 година. Над Гроба Господен Благодатният огън слиза и е пренесен до България. Бързаме с епархийския надзорник да го пренесем до нашите храмове „Свети Дух” в село Приселци и „Св. прпмчца Параскева” в село Аврен, община Аврен, Варненска и Великопреславска епархия.

Макар над централната част на Варна да е превалял дъжд, то на юг и запад, накъдето пътуваме, остава сухо време. Навлизаме в село Приселци и пред храм „Свети Дух”. Много миряни ни очакват.

Както е казал в своето слово св. Йоан Златоуст: „Който е благочестив и боголюбив, нека се наслади на това хубаво тържество. Който е благоразумен раб, нека дойде да се зарадва с радостта на своя Господар. Който се е потрудил с пост, нека вземе своя динарий. Който е работил от първия час, нека получи сега справедливата отплата. Който е дошъл след третия час, нека благодари и да празнува. Който е дошъл около шестия час, нека не се безпокои, защото ни най-малко няма да бъде ощетен. Който е закъснял до деветия час, нека пристъпи без да се колебае. Който е пристигнал едва в единадесетия час, нека пристъпи и той без колебание. Защото Владиката е великодушен и приема последния, както и първия. Успокоява дошлия в единадесетия час, както оня, който е работил от първия час. И последния помилва, и първия възнаграждава...”.

През тази светлозарна нощ сме в храма „Свети Дух” в село Приселци и храм „Прпмчца Параскева” в село Аврен. Тази нощ съединява „блясъка от кандилата с ранните слънчеви лъчи и произведе непрекъснат, неразделен от промеждутъчна тъмнина ден, да размислим върху пророчеството, което говори - пише св. Григорий Нисийски, - че тоя ден е Господ сътворил: да се зарадваме и да се развеселим в него”. Такова е решението на мъдростта: в деня на радостта да се забравят злините. Стотици вярващи чуха Патриаршеско и синодално послание, прочетено от свещеноиконом Стефан Хаджийски: „В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците” (Йоан. 1:4). Христос воскресе!” Народът отвърна: „Наистина възкресе!”

В село Приселци в храма присъстваха кметът Слави Кирязов, много жители и гости. Повдигнато настроение се очертаваше по лицата на най-малките, децата в храма. Тук можете да срещнете и техните прабаби и прадядовци - всички са тук. Този ден е ден на среща между Създателя и човеците, ден в който отговаряме: „А Иисус, Който е човеколюбив и желае да промисля за Своето творение, всичко претърпя заради нас, за да се освободим ние от осъждането”.

Накъдето и да погледнем, навред виждаме Неговия образ. В храма сме. Вдигнем ли очи към олтара, виждаме образа на Неговото величие, на неизказаното Негово могъщество. Колкото повече узнаваме за вселенския ред, природните красоти, толкова по-смирено стоим пред следите на Божието величие... Природата е храм Божи, място на Божието присъствие. Колко правдиво звучат думите на псалмопевеца: „Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете Му възвестява твърдта” Пс. 18:2).

В Божия храм сме, в село Аврен. Построен в далечната 1868 година на мястото на старите ни дървени църкви с подръчни средства, днес той изглежда по-величествен от всякога. С храма на авренчани са свързани и най-важните събития от живота на християните. Тук те биват кръстени, миропомазани и въцърковени, тук получават освещение за своя брачен съюз, тук се съединяват с Господа в тайнството св. Евхаристия и пак тук ще бъде донесен всеки, вече като покойник, за да се помоли св. Църква за неговото отшествие от този свят във вечния живот.

В него се намира престолът на благодатта. Много жители и гости на село Аврен с дръзновено пристъпване към престола на благодатта присъстват в храма. Свещеноиконом Стефан Хаджийски отслужи светата Литургия и благослови миряните. Свещеникът се обърна към множеството народ: „Накрая, прочее, Царят на славата бе отведен на кръст и смърт. Прикован бе на дърво Онзи, Когото възпяват херувимите и серафимите и Комуто се покланят всички сили и ангели. А Той кротко понасяше всичко това и страдаше, давайки пример и ставайки наш Учител в кротостта. Затова и ние сме длъжни храбро да посрещаме заплахите на злите човеци. Но когато Той висеше на кръста, показа още по-големи дела и повече чудеса, та по този начин да се усмири безумството на безбожните, за да нямат основание за неверието си, нито да говорят, че са разпънали обикновен човек”.

В този ден, в който вече се усеща пасхалната радост от избавлението и Възкресението в словото за празника, произнесено от свещеноиконом Хаджийски, селският храм в село Аврен бе огласен от призивните думи: „Пристъпете, приемете светлина от незалязващата светлина и прославете Христа възкръснал от мъртвите! (из Пасхалната утренна).

Свещите в ръцете на всички миряни горяха. Сърцата бяха докоснати. Пасха 2012 година.

Петко Колев - пом.-директор АД СОУ „Св. Кирил и Методий”, с. Синдел, община Аврен

 

 

Снимки

Възкресение Христово в селата Приселци и АвренВъзкресение Христово в селата Приселци и АвренВъзкресение Христово в селата Приселци и АвренВъзкресение Христово в селата Приселци и АвренВъзкресение Христово в селата Приселци и АвренВъзкресение Христово в селата Приселци и АвренВъзкресение Христово в селата Приселци и Аврен
« предишна новинаследваща новина »