ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршески благослов към българския народ за Възкресение Христово

15 април 2012 18:50, Българска Патриаршия
Патриаршески благослов към българския народ за Възкресение Христово

† МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възлюбени братя и сестри,

С вседушевна отеческа любов и светла духовна радост ви поздравявам в тая свещена нощ, предвестница на светия ден на Господнята Пасха, със свещения и вечен ангелски поздрав: „Христос воскресе!"

В ранното утро на Христовото Възкресение жените-мироносици отишли на гроба Иисусов да помажат с аромати мъртвото Му тяло, но намерили живоносния гроб празен. Явил им се там Ангел Господен, изпратен от небето, и им казал: „Не бойте се; зная, че търсите разпнатия Иисуса; няма Го тук. Той възкръсна" (Мат. 28:5-6). Оттогава тоя свещен поздрав: „Христос воскресе!" грее и до днес и ще топли християнските сърца вовеки по целия свят.

Светата Църква нарича Възкресение Христово „Великден", като възпоменава пророчеството на свети пророк и цар Давид, който казва: „Тоя ден е Господ сътворил: да се зарадваме и развеселим в него" (Пс. 117: 24), защото, безценни са Божиите благодеяния в тоя ден. Във Възкресението Христово е същината на нашата вяра. Свети апостол Павел казва: „Ако пък Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви... Но ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък" (1Кор. 15:17-20). Във Възкресението на Спасителя укрепва надеждата ни. „Благословен да бъде Бог и Отец на Господа нашего Иисуса Христа, Който по голямата Си милост, чрез възкресението на Иисуса Христа от мъртвите, ни възроди за нова надежда, за наследство нетленно, чисто, що не увяхва, съхранено на небесата за вас" (1Петр. 1:3-4), пише свети апостол Петър.

С възкресението Си от мъртвите Христос ни изкупи от греха, победи смъртта и на всички в гробовете дарува живот вечен. Изпълнило се пророчеството на Исаия. Възлюбени братя и сестри, да се вслушаме в гласа на светата Църква, да прославяме Христа, да бъдем верни чеда на светата ни Църква, родолюбиви съотечественици, любвеобилни помежду си, да радеем за любов между хората и мир в света. Честит празник! Христос воскресе! Отечески поздравявам всички верни чеда на светата ни Църква в Родината и извън нейните предели със светлия Празник на мироспасителното Възкресение Христово и им молитствувам благословението на Възкръсналия от мъртвите Христа.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

 

Снимки

Патриаршески благослов към българския народ за Възкресение ХристовоПатриаршески благослов към българския народ за Възкресение Христово
« предишна новинаследваща новина »