ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възкресение Христово в Търговище

16 април 2012 16:52, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Възкресение Христово в Търговище

Каква тайнственост и красота крие в себе си Великденската нощ! Какъв дълбок смисъл има среднощната молитва за християните от Търговище, очакващи тъмнината да бъде прорязана от светлината на Възкресението.

Преди седмица посрещнаха Иисус Христос на Цветница и получиха върбово клонче. На Велики понеделник влязоха заедно с Него в Йерусалимския храм и бяха свидетели на изгонването на търговците. Чуха проповедта Му за Велики вторник и как дава последни нравствени наставления. Бяха и на Тайната вечеря на Божия Син с апостолите, и на молитвата Му в Гетсиманската градина. С болка и тъга всички християни преживяха предателството и залавянето Му. Сърцата им тъгуваха при произнасянето на смъртната присъда и осъждаха Пилат на Велики четвъртък. Страдаха заедно с Иисус Христос на Голгота при разпването Му и ридаеха на Неговото погребение.

И ето, храмовете пламнаха в спасителен и благодатен огън, донесен от Йерусалим, което стана традиция в родната ни Църква. Архиерейският наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов от Търговищка духовна околия прие огънчето от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил на летище Варна.

Ние, участниците в това тържество, ще приемем светлината от Възкресението и ще понесем в треперещите си ръце църковната свещ, запалена от Божигробския огън, към нашите църкви и към мрачните ни домове. На тази чиста светлина се надяваме, за да ни покаже земното щастие и небесно блаженство в радостта на Великия ден!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Текст и снимки: г-жа Валентина Проданова

 

 

Снимки

Възкресение Христово в ТърговищеВъзкресение Христово в ТърговищеВъзкресение Христово в ТърговищеВъзкресение Христово в ТърговищеВъзкресение Христово в ТърговищеПрез Страстната седмица в ТърговищеПрез Страстната седмица в ТърговищеПрез Страстната седмица в ТърговищеПрез Страстната седмица в ТърговищеПрез Страстната седмица в Търговище
« предишна новинаследваща новина »