ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Втори ден на Възкресение Христово в Ловчанска епархия

16 април 2012 19:47, Ловчанска митрополия
Двоен празник в Ботевград

Вторият ден на св. Пасха Христова е градски празник на Ботевград.

По време на комунистическия режим тогавашната управа на града, за да се подиграе на християните, променила датата на празнуване и постановила жителите на Ботевград да празнуват своя празник на Разпети петък, време на най-строг пост.

Много усилия струва на Ловчанския митрополит Гавриил да се промени тази грешна и измислена традиция. Но ето, че на днешния ден храмът е пълен. Тук са се събрали няколко поколения - родители, деца и внуци, за да съчетаят два празника: видимия - на разлистващата се пролет, и невидимия - на разцъфтяващата в радостта от Възкресението душа.

По случай Възкресение Христово и празника на град Ботевград Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи св. Литургия в храм „Св. Възнесение Господне” в съслужение с архим. Викентий (Митев), свищеноик. Кънчо Кабадийски и прот. Борис Петров.

След службата той поздрави с празника вярващите и раздаде на всички иконки. Малките ученици от у-ще "Н. Вапцаров" изнесоха в храма празничен рецитал посветен на Пасха. От догодина в това училище се въвежда изучаването на учебния предмет "Религия".

Празникът продължи на площада на града с богата художествено-музикална програма. Владиката бе приветстван от всички като най-скъп гост. Той освети и традиционен за града 22-метров козунак, който бе раздаден на празнуващите.

На тръгване митрополит Гавриил бе наобиколен от хора, искащи да получат благословението му и да изразят почитта си към него.

+++

Предния ден Негово Високопреосвещенство бе поканен в с. Гумошник на възпоменание за загиналите на кораба „Титаник” българи, осем от които са родом от селото. Владиката отслужи вечерна служба в първия ден на Пасха. После с лития отиде при новопоставената плоча на паметника в селото, посветен на загиналите на "Титаник" хора. Присъстваха много официални гости: кметът на гр. Троян г-жа Донка Михайлова, зам.-областният управител на Ловеч Сашо Данков, капитани от ВМФ, г-н Джон Бризби - съветник на английската кралица и председател на организацията „Приятели на България”, и много други.

Когато корабът „Титаник” трябвало да бъде осветен, капитанът му казал, че няма нужда от освещаване, защото той така бил направен, че всъщност е непотопяем, а друг моряк възкликнал, че дори Бог не може да потопи този кораб. Уви, историята му е една от най-трагичните в историята на корабоплаването.

След службата Негово Високопреосвещенство бе поканен на празнична вечеря в Троянския манастир.

Текст и снимки: Ловчанска митрополия

 

 

Снимки

Двоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградДвоен празник в БотевградВторо Възкресение, с. ГумошникВторо Възкресение, с. ГумошникВторо Възкресение, с. ГумошникВторо Възкресение, с. ГумошникВторо Възкресение, с. Гумошник
« предишна новинаследваща новина »