ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийското църковно изпълнение посрещна Благодатния огън на летище София (фоторепортаж)

17 април 2012 23:03, Софийска митрополия
Пристигането на Благодатния огън

За седми пореден път на Велика събота ВИП-залата на летище София приюти голямо множество от църковното изпълнение на страната, за да посрещне тържествено пасхалния Благодатен огън, слязъл на Гроба Господен в Йерусалим.

Благодарение на българското правителство представители на родната ни Църква стават свидетели на пасхалното чудо - слизането на Благодатния огън в Йерусалимския храм и веднага след това пътуват към страната, за да го донесат и да се разпространи по всички български епархии и храмове преди началото на великденското богослужение.

Тази година правителственият самолет, в който пътуваше делегация, определена от Св. Синод и ръководена от Негово Преосвещенство Пловдивския митрополит Николай, пристигна след дълго очакване на софийското летище.

ВИП-залата беше много оживена, тъй като се бяха събрали епископи, множество предстоятели и свещенослужители на столични храмове, монаси и монахини от Софийска епархия, много духовници от цяла България, както и пратеници от различни софийски енории. Със специално подготвени фенери всички очакваха да вземат от пламъка на Благодатния огън и да го отнесат по енориите си.

За втори път в църковната делегация до Светата земя бе включен Знеполският еп. Йоан - викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Негово Преосвещенство Йоан заедно с преосвещения Велички еп. Сионий, викарий на Видинския митрополит, слязоха от самолета, носейки с фенери Благодатния огън, и бяха посрещнати от Стобийския епископ Наум - главен секретар на Св. Синод, и от Браницки епископ Григорий - игумен на Троянския манастир.

Пеейки Дамаскиновата стихира „Воскресение Твое, Христе Спасе“, те се придвижиха до залата, където ги очакваха огромен брой журналисти – от национални и частни медии и дълъг шпалир от духовници, сложили епитрахили (както се полага според църковния устав, когато от свещеници се пренася нещо свято). Възкресната стихира бе подета от всички свещенослужители и звучеше през цялото време, докато си вземаха от пасхалния огън.

След като раздадоха Благодатния огън на всички желаещи на летището, Знеполският еп. Йоан и Стобийският еп. Наум се отправиха към Синодната палата, където ги очакваха още софийски архиерейски наместници, духовници и пратеници. В синодалния параклис „Св. цар Борис“ огънят бе внесен, а еп. Йоан сподели преживяното на Светата земя. Той сподели колко вълнуващо е това събитие, какъв многомилионен народ се е молил и очаквал слизането на Благодатния огън и как част от делегацията са имали възможност да присъстват на св. Литургия, престоявайки в самия олтар на Йерусалимския храм. Накрая епископът пожела: „Да се сърадваме, че Бог снизходи и отново изпрати Своята светлина!...Христос воскресе!“

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

ВИП-залата на летище СофияВИП-залата на летище СофияВИП-залата на летище СофияКъм ВИП-залата Към ВИП-залатаКъм ВИП-залатаВъв ВИП-залатаВъв ВИП-залатаВъв ВИП-залатаФенериВъв ВИП-залатаСпециално украсен фенерСтобийски еп. Наум разяснява реда при посрещанетоШпалирът от свещенициПристигане на самолетаПристигане на Благодатния огънПристигане на Благодатния огън Пристигане на Благодатния огън Пристигане на Благодатния огън Пристигане на Благодатния огън в Синодната палатаЗнеполски еп. Йоан донесе Благодатния огън в параклиса на Синодната палата Знеполски еп. Йоан донесе Благодатния огън в параклиса на Синодната палата  Знеполски еп. Йоан донесе Благодатния огън в параклиса на Синодната палата  Знеполски еп. Йоан споделя преживяното
« предишна новинаследваща новина »