ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ГОЛЕМИЯТ ПАСХАЛЕН КОНЦЕРТ на Международния фестивал за православна музика в Санкт Петербург

18 април 2012 06:46, д-р Десислава Панайотова
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

На 16 април 2012 г. в Санкт Петербург при изключителен интерес и с бляскав успех се проведе Големият Пасхален концерт, с който завърши цикълът „Великопостни концерти” в рамките на авторитетния и ежегоден Международен фестивал „Академия за православна музика”. Той се организира с благословението на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и с подкрепата на администрацията на президента на Руската федерация и на руското Министерство на културата.

За България в проявите на Международния фестивал през Светлата седмица организаторите поканиха Негово Всеблагоговейнство прот. Кирил Попов – в качеството му на православен композитор, спечелил специалния приз на фестивала „Академия за православна музика”, д-р Десислава Панайотова-Пулиева, експерт в Културно-просветния отдел и главен редактор на Официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия, д-р Росица Колева – главен редактор на православния сайт „Всемирното православие”, и г-н Никола Петков, православен публицист и сътрудник на българската информационна агенция „ФОКУС”. Участието на нашите български представители в този празник на православното духовно-музикално изкуство има за цел да умножи и задълбочи културните и духовни връзки между България и Русия и чрез културния обмен, осъществяващ се по време на фестивала, да преумножи контактите с останалите европейски православни представители и участници.

Големият Пасхален концерт се състоя в най-престижната музикална зала на Санкт Петербург - Филхармонията. В първата концертна част на сцената застана Празничният хор на Валаамския манастир, с художествен ръководител и диригент Алексей Жуков, и солисти: заслужилите артисти на Руската федерация и Република Карелия Владимир Милер, Дмитрий Попов, Олег Палкин, Михаил Круглов; солистът на Болшой театър Станислав Мостовой; Антон Росицкий, Артем Поликарпов и Борис Петров. В рамките на своята богата програма те изпълниха няколко ирмоса от Пасхалния канон на български разпев, които заедно с „Хвалите имя Господне” по напев на братството на Валаамската св. обител, предизвикаха в публиката възхитителни чувства и най-горещи аплодисменти. Във втората част на концерта се представиха певците на сръбския хор „Melody”, водени от певицата Дивна Любоевич, чието изпълнение на възкресния тропар на гръцки език („Христос анести ек некрон”) вдъхнови публиката най-силно.

Между двете концертни части бе представен Благотворителният фонд „СВЕТ”, който от 2008 г. оказва всестранна помощ на онкологичноболни деца и техните родители в процеса на лечение и в следлечебния период. Духовникът на фонда прот. Богдан Жук, духовно обгрижващ православния храм „Св. безсребреници Козма и Дамян” при болница 31 в Санкт Петербург, се появи на сцената заедно с две лекуващи се деца и призова гостите на концерта да възгреят за сетен път сърцата си с милост и състрадание и да подкрепят дейностите на фонда, които с благословението на Санктпетербургския и Ладожки митрополит Владимир включват финансова и медицинска помощ, катехизиране, пастирско обгрижване и литургично приобщаване на семействата, засегнати от страшните онкологични заболявания.

Утешително и умилително бе да се чуе от устата на изтощените от болестта дечица светлото „Христос воскресе!”, поздравът, който ни потапя в Христовата възкресна радост и надежда. Залата мощно отвърна на децата с „Воистину воскресе!”, желаейки по този начин да ги укрепи чрез взаимното свидетелство на нашата вяра и да им вдъхне допълнителна сила в борбата за живот и спасение в Господа. Много силен и добър е примерът, който Международният фестивал „Академия за православна музика” дава за богоугодно съвместяване на културно-просветната и социалната мисия на св. Православие. Активното и масово участие на руската общественост в проявите на фестивала от своя страна е признак за успешното реализиране целите на фестивала, които очевидно имат не само културен характер, но и значим социалноангажиран и мисионерски аспект.

Мисионерската функция на Академията за православна музика и провежданите от нея открити концерти се изяви още по-ясно при включването с пояснения към отделните песнопения, давани за публиката от известния богослов, мисионер и университетски преподавател протодякон Андрей Кураев, член на Богословския отдел към Св. Синод на Руската православна църква. В коментарите си той каза: „За да можем да възкликнем „Христос воскресе!”, са ни нужни едновременно детска радост и разумно вникване във възкресната тайна. Когато св. апостол Павел, след свидетелството си за триединния Бог, започва да проповядва в Атинския ареопаг за Възкресението на Христа, философите спират да чуват и казват, че ще послушат за това някой друг път. Те не могли безрезервно да приемат благовестието за възкресение не само на душата, но и на тялото. Защото в болшинството си те възприемали човешкото тяло като „тъмница” за душата. Пасхалният християнски опит не можел да се вмести в гръцкото интелектуално съзнание. Докато в християнството се спасяват и душата, и тялото. Защото, ако аз стана частица от Христовото Тяло, разбирано в троен смисъл – роденото от св. Дева Мария и възкръснало тяло на Иисус Христос, св. Евхаристия и Христовата Църква, то и Христовото Възкресение ще се докосне спасително до мен. Това е истински холизъм! Да празнуваме спасението на богосъздадената вселена и на цялостния човек!”

Относно Валаамския празничен хор протодякон Андрей Кураев изрази топла благодарност към преосвещения игумен Панкратий, духовния глава на Валаамската св. обител, който „се е погрижил и отгледал такъв бисер, чиито изпълнения на църковни химни и светски духовни песни ни помагат да съпреживяваме Пасхата и в литургична, и в ежедневна среда, и така да изпълняваме според възможностите си съвета на св. апостол Павел винаги да се радваме, непрестанно да се молим, за всичко да благодарим”. Наред с това протодякон Кураев отбеляза, че „в Църквата има място и за такива забележителни хорове, и за пресипналите гласове на селските баби; и за Исакиевския събор, и за малката селска църквичка. Мислейки така, можем правилно да открием своето място в Църквата” и съвместно да се молим с всички нейни членове в единомислие, мир и истинска любов Христова.

Големият Пасхален концерт започна и завърши с ликуващото биене на камбани, изпълнено от свещ. Павел Радин.

~~~

Днешния ден -18 април - българските участници във фестивала по Божия милост ще започнат с поклонение пред мощите на св. благоверни княз Александър Невски в Александро-Невската Лавра и с пасхална радост ще очакват представянето на официалната пресконференция и тържественото награждаване на протойерей Кирил Попов, българския лауреат на Първия международен конкурс за композитори „Роман Сладкопевец”.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Десислава Панайотова, Росица Колева, Благотв. фонд „СВЕТ”

 

 

Снимки

Брошура на ФестивалаБрошура на ФестивалаДесислава Панайотова и Росица КолеваФилхармониятаДесислава Панайотова в очакване на Пасхалния концертПасхални лалетаПасхални лалетаКонцертните камбаниВалаамският празничен хорВалаамският празничен хорВалаамският празничен хорВалаамският празничен хорВалаамският празничен хорВалаамският празничен хорВалаамският празничен хорПрот. Богдан Жук с деца, обгрижвани от РПЦ и Благотв. фонд "СВЕТ"Дивна Любоевич и хор "Мелоди"Дивна Любоевич и хор "Мелоди"Дивна ЛюбоевичХрам "Св. безсребреници Козма и Дамян" - болница № 31, С.ПетербургЗа живот вечен!Главният продуцент на Фестивала - г-жа Наталия ОрловаГлавният продуцент на Фестивала - г-жа Наталия ОрловаГ-н Алексей Жуков - диригент на Валаамския празничен хорПрот. Богдан Жук и г-жа Екатерина Смирнова, научен консултант на ФестивалаХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!Г-жа Наталия Орлова с международните представители във ФестивалаПасхални лалета за Господа
« предишна новинаследваща новина »