ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и детски празник в Кремиковския манастир във втория ден на Възкресение Христово

17 април 2012 23:30, Софийска митрополия
Молебен за децата в храма на Кремиковския манастир

На втория ден от великото и славно Възкресение Господне - Светли понеделник, в Кремиковската св. обител „Св. Георги Победоносец“ бе отслужена архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха протойерей Серафим Янев, и. д. игумен и ефимерий на манастира, и дякон Иван Петков.

Манастирският съборен храм „Покров Богородичен“ отрано се изпълни с поклонници, които бяха довели своите деца. Голяма част от тях бяха възпитаници на неделното училище към руската църква "Св. Николай Чудотворец". Те са си създали традиция да посещават св. обител в този втори ден от Възкресението и всички заедно – преподаватели, ученици и родители да изживеят отново възкресната радост и да се помолят за благодатен успех на бъдещата им обща работа.

В края на св. Литургия голямо множество деца пристъпиха към св. Тайни и чинно, с благоговение и кръстообразно сложени на гърдите ръчички приеха Тялото и Кръвта Господни.

След отпуста Знеполският епископ Йоан поздрави многобройните присъстващи с Възкресение Христово, както и и. д. игумена протойрей Серафим Янев и приветства с добре дошла в манастира сестра Теодора.

Нейно Всепреподобие монахиня Теодора с благословението на Българския патриарх Максим и на Видинския митрополит Дометиан премина на служение в светата обител. Епископът я представи, като каза, че тя от години е свързана със Софийска епархия и нейното служение (повече от десет години) е преминало в Софийската духовна семинария, където е била под духовните грижи на Величкия еп. Сионий. Софийският викарий с искрена радост я поздрави и й пожела здраве, духовни сили и успех в монашеското послушание.

След св. Литургия Знеполският еп. Йоан отслужи молебен за здраве и благопреуспяване на Неделното училище към Руския храм-подворие. След гръмко многолетствие, подето от всички, викарият отново поздрави децата и разказа за пътуването си до Йерусалим и за възможността му да присъства край Гроба Господен на Велика събота - деня, в който слиза от небето Благодатният огън.

„Действително това е едно велико преживяване – свидетелства еп. Йоан, - да присъстваш на слизането на Благодатния огън, който тази година слезе малко време след като Йерусалимският патриарх Теофил влезе в Гроба Господен. Огънят слезе и се разпространи сред присъстващия многомилионен народ. Веднага бе отнесен към родните страни от делегации от цял свят (тази година са били 57), дошли специално да вземат от божествения огън…“ - каза владиката и въодушевено говори за преживяното, след което се обърна към децата: “Деца, вие често присъствате в храма Господен, а днес сте дошли в една св. обител. Добре дошли! Чудото на възкресението е повод да се възрадваме и да се развеселим, да бъдем в радостта на Сион и на св. Църква" - каза епископът. И пастирски настави: "Да имаме винаги съзнанието, че Бог е до нас и да Го чувстваме и да помним, че от нас зависи дали ние ще бъдем до Него. Затова молитствам на всички деца, на всички родители, жители на този край и поклонници, Бог да дарува духовни сили, мъдрост, кротост, въздържание и любов, с която не само да се търпим, но и вършим добротворство едни към други, защото по това ще ни познаят, че сме Христови ученици, ако любов имаме помежду си. Именно тази любов изпитахме тези дни - Христовата любов към нас, затова да я предаваме на нашите ближни и с нея да живеем и с нея да творим!“

Всички деца получиха за благословение от архиерея по едно кръстче от Йерусалим, което да им бъде спомен от днешния ден в св. обител, и шоколадово лакомство, подготвено от манастирските обитатели. На децата епископът пожелаваше: „Бъдете здрави, родителите си слушайте, учителите си обичайте, у доброто се дръжте! Зачитайте Църквата и духовенството и помнете: св. Църква ни милва и винаги се грижи на нашето спасение!“

С п р а в к а:

Към руския храм "Св. Николай Чудотворец" в София е организирано неделно училище за деца, което активно функционира повече от десет години. Пръв учител в него е Иван Добрев, понастоящем свещенослужител на о. Крит. Училището започва да работи с една група от 5-6 деца. Заниманията се провеждат в криптата на храма, в стая непосредствено до гроба на архиепископ Серафим Соболев. След усърдната работа на богослова г-жа Нина Живкова, която сега работи с децата, днес групите са четири, разделени по възраст, обхващащи от 4 до 18-годишни. Освен занятия по вероучение се провеждат и занимания по пеене и рисуване. Усилията на преподавателките са насочени към създаване на детски колектив, среда за творческо развитие на децата. И не само ограмотяване в православната вяра, а живот във вярата. Затова и многобройните инициативи, които организират имат за цел сближаването на децата и са пример как на практика се живее в единство и любов.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Изглед от Кремиковския манастирДворът на Кремиковския манастирПосрещане на еп. Йоан  Посрещане на еп. ЙоанПосрещане на еп. ЙоанПосрещане на еп. ЙоанПосрещане на еп. ЙоанПосрещане на еп. ЙоанНа певницата Посрещане на еп. Йоан Начало на св. ЛитургияДякон Иван ПетковЗнеполски еп. ЙоанИзнасяне на св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеВ храмаВеликият входВеликият входПричастиеПричастие Празник в Кремиковския манастир Празник в Кремиковския манастир Празник в Кремиковския манастир Празник в Кремиковския манастир Празник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирВ храмаПразник в Кремиковския манастирПразник в Кремиковския манастирЗнеполски еп. ЙоанПротойерей Серафим Янев и монахиня ТеодораЕп. Йоан раздава благословени кръстчета от ЙерусалимРъководителките на неделното училище разговорят с еп. ЙоанЗа благословение от епископаВ манастирския дворПразник в Кремиковския манастирИзпращане на епископа
« предишна новинаследваща новина »