ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Прот. Кирил Попов - българският лауреат на І Международен конкурс за композитори "Роман Сладкопевец"

20 април 2012 04:26, Българска Патриаршия
І Междунар. конкурс за композитори "Роман Сладкопевец"

Благословена и двойна е радостта, когато участваш в съвместни православни прояви и едновременно с това жънеш плодовете от своето служение и своята принадлежност към родната Църква-майка, благодарение на която в име Божие си се оформил и израснал като личност, българин и православен християнин. Такива чувства изпълват в тези Светли дни Негово Всеблагоговейнство протойерей Кирил Попов, българския лауреат на Първия международен конкурс за композитори „Роман Сладкопевец”, както и останалите членове на българската група, гостуващи в Санкт Петербург: д-р Десислава Панайотова, д-р Росица Колева и г-н Никола Петков.

В Санкт Петербург с тържествено награждаване на победителите и с два концерта във Филхармоничната зала на 18 и 19 април 2012 г. завърши новият успешен проект на Международния фестивал „Академия за православна музика” – композиторският конкурс „Роман Сладкопевец”. Чрез него организаторите целят да подбудят композитори по целия свят да създават нови музикални творби върху литургически текстове, предназначени да обогатят богослужебния певчески репертоар и концертните програми както в Русия, така и извън нея. Подкрепата спрямо творчеството на православната композиторска общност в Русия има за цел да съдейства и за възраждането на традицията на Великопостните концерти, която е била прекъсната там през 1917 г. – веднага след налагането на болшевишката атеистична власт. Научната консултантка на Фестивала г-жа Екатерина Смирнова отбелязва, че в дореволюционна Русия в периода на Великия пост разните увеселения се прекратявали. Театралният живот замирал, а напротив - концертният живот се активизирал. Такава духовна интензивност се опитва да въведе Международният фестивал и днес, като възстановява тази уникална проява в руската музикална култура.

Щастливи сме от факта, че сред 200-те кандидати и при пълна анонимност на кандидатстването и оценяването, на 18 април 2012 г. журито на конкурса награди новата творба на българския свещеник прот. Кирил Попов, православен композитор на литургична музика, диригент и художествен ръководител на Софийския свещенически хор към Софийска епархия на Българската православна църква-Българска патриаршия. Наградният орден и диплома му бяха връчени от съветника на президента на Руската федерация - г-н Юрий Константинович Лаптев.

Сред 297-те кандидатстващи творби многогласният бисер „Приидите, поклонимся” на отец Кирил Попов бе отличен от конкурсното жури със Специалния приз на Фестивала „Академия за православна музика”. Със своята красота, цялостност и тържествена звучност, с кулминационното си изграждане и в отличното изпълнение на Санктпетербургския младежки камерен хор, лично дирижиран от о. Кирил, „Приидите, поклонимся” спечели горещото одобрение на публиката и бе сред трите най-аплодирани произведения в концерта на 19 април. Редом с българската творба силно впечатление направиха „Божествена света литургия за смесен хор” на Дмитрий Данилов (Санкт Петербург, ІІІ награда) и „Псалми Давидови за смесен хор в съпровод на големи концертни гусли” на Алексей Захаров (Санкт Петербург, ІІІ награда). Останалите наградени за "Духовно хорово съчинение в крупна форма" са:

- I награда – не е присъдена;

- Наталия Варламова (Казан), II награда – "Тебе, Господи";

- Дмитрий Данилов (Санкт Петербург), III награда – Божествена литургия.

В категория „Хорова миниатюра” спечелилите са:

- Алексей Ларин (Москва), І награда – „Звънят за Всенощната”;

- Владимир Беляев (Москва), ІI награда - „Три руски канта” по религиозни стихове на Ломоносов;

- Александър Захаров (Санкт Петербург), също ІI награда – „Пасха”;

- Александър Захаров (Санкт Петербург), III награда „Псалми Давидови”.

Специални награди се присъдиха още:

От хора на Мариинския театър за:

- Владимир Маслаков (Минск, Беларус) – „Господи, воззвах к Тебе”;

- Елена Коншина (Владимир) – „Молю, Дево”;

От зрителите за:

- Иван Титов (Могилев, Беларус) – „Стихири към Пресвета Богородица”;

От Международния хоров фестивал в Санкт-Петербург за:

- Екатерина Чернишева (Тюмен) – „Евангелски сюжети по народни духовни стихове.

В благодарственото си обръщение прот. Кирил Попов каза, че за него е много голяма чест скромните му трудове в прослава на Бога да бъдат така високо оценени и творбата му да стане част от великото фестивално дело за възраждане на духовно-просветните традиции на светата Православна църква чрез средствата на църковната музика.

В края на снощния концерт научният консултант на Фестивала обяви началото на ІІ Международен конкурс за композитори „Роман Сладкопевец” `2013-2014, който ще е посветен на 700-годишнината от рождението на игумена на руската земя преп. Сергий Радонежки (1314-1392). Вторият конкурс ще започне с дистанционни обучения, запознаващи кандидатите с живота и делото на великия руски подвижник, ще продължи със самия творчески процес и едва след това конкурсното жури ще пристъпи към обсъждане и отсяване на най-добрите творби-финалисти, които ще бъдат изпълнени през 2014 г. в Санкт Петербург.

По време на пресконференцията, предшестваща тазгодишното награждаване, главната продуцентка на Фестивала г-жа Наталия Орлова бе запитана от немска журналистка: „На какво се дължи фактът, че в 21-ви век в Русия се отделя толкова голямо внимание на православната музика? Това не е ли някаква поредна мода?” Г-жа Орлова отговори със запомняща се категоричност: „Изобщо не може да се говори за „мода”. Става дума за живота на човешката душа. Когато тя е лишена от истинска духовна храна, душата ни става мъртва”.

Г-жа Наталия Орлова отправи специално послание към читателите на Официалния сайт на БПЦ-Българска патриаршия, като сподели следното: „През времето на комунизма аз самата бях духовно мъртва, докато не си дадох сметка за това чрез откриването на православната вяра. Съвременният човек в много голяма степен, при това навсякъде по света, е изтощен от това, че изцяло е посветил живота си на печалбата, консумирането на материални блага и тяхното заменяне с все нови такива… Аз и екипът на Международния фестивал „Академия за православна музика” сме се посветили изцяло на този проект, защото вярваме, че той е полезен за Русия. Аз самата станах щастлива, след като душата ми се пробуди за духовния живот в Бога. Искам всички да са щастливи! Затова приканвам и читателите ви да заповядат при нас, за да се включат в нашия фестивал – било чрез композиции, било чрез участие в Лятната ни школа за музиканти, богослови и историци, църковни хорови диригенти и певци! Нека преоткрием корените на нашия живот, като нахраним душите си с красивата духовна храна, която ни се дава в Църквата!”

~~~

Скъпи читатели,

За още информация посетете сайта на Международния фестивал на адрес:

http://www.choirfestival.ru/

Официалния документ „Положение” за композиторския конкурс „Роман Сладкопевец” можете да прочетете в прикачения файл в края на настоящата новина.

„Возкресение Твое, Христе Спасе, ангели поют на небесех и нас на земли сподоби чистим серцем Тебе славити.”

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Колеги, приятели и братя в Христа - прот. Кирил и А. ГринденкоПрот. Кирил, Десислава Панайотова и Анатолий ГринденкоПрот. Кирил Попов и Алексей ЛаринА. Ларин, прот. Кирил Попов, Н. Петков и Р. КолеваА. Ларин, Вл. Беляев, Д. Панайотова, Р. Колева и о. КирилПресконференцията на 18. 04. 2012 г.Пресконференцията на 18. 04. 2012 г.Прот. Кирил Попов и Андрей Петренко - хормайстор на Мариинския театърЖурито на конкурсаЖурито на конкурсаПобедителитеПобедителитеПобедителитеПобедителитеЖурито на конкурсаПресконференция 18.04.2012 г.Прот. Кирил ПоповНаталия Варламова - победителПротодякон Андрей КураевНаграждаването на прот. Кирил ПоповНаграждаването на прот. Кирил ПоповПубликатаНаграждаването на прот. Кирил ПоповНаграждаването на прот. Кирил ПоповХорът на Мариинския театърХорът на Мариинския театърПрот. Кирил ПоповПрот. Кирил Попов със своите наградиДипломаЦветя за победителитеРуска пасхаД.Данилов и хормайсторът на Михайловския театър Владимир СтолповскихХор на Михайловския театърДмитрий ДаниловС.-Петербургски младежки камерен хорПрот. Кирил ПоповПрот. Кирил Попов с хораРуски гуслиЕкатерина Смирнова и Наталия ОрловаД. Панайотова, Е. Смирнова, Н. Орлова и о. КирилПобедители и организаториЦветя за победителитеО.Кирил и Е.СмирноваПобедителиД.Панайотова, Н. Орлова, о.Кирил и Р.КолеваЦветя за победителитеНаталия Орлова и Росица КолеваН. Орлова, о.Кирил и Р.КолеваПаметна снимка от финала на І конкурс "Роман Сладкопевец"

Файлове

« предишна новинаследваща новина »