ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Великденско посещение при Видинския митрополит Дометиан

18 април 2012 15:52, Видинска митрополия
Великденско посещение при Видинския митрополит Дометиан

На 18 април в сградата на Видинската света митрополия се състоя великденско посещение на духовници от катедралния храм на Видин и митрополитската църква при Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

Посещението бе във връзка с Пасха Христова. Духовниците поздравиха своя архиерей, пожелавайки му много здраве, радост и духовни сили.

На Видинския митрополит Дометиан бяха поднесени символични подаръци в знак на уважение и духовно преклонение за незаменимата любов и доверие, които всеотдайно раздава на духовните си чеда.

По време на срещата с митрополит Дометиан бе връчен на архиерея специално изработен герб на Видинска епархия, който бе направен, съгласно решение на Епархийския съвет от 2011 г.

Гербът е изработен по проект на духовниците от катедралния храм на Видин и съдържа следните символи, знаци и абревиатури:

Царски герб на Р България – балдахин опасан със златни пискюли, царска корона в чест на старопрестолния град Видин, архиерейска митра, символ на епископската катедра, български военен щит, в който са вградени мавзолеят на Антим Първи, катедралният храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, като символи на епископския престол, кръст с абревиатурата ВСВМ – Видинска света митрополия на жълто-бял фон, свързан с основата на флага, който символизира Северозападния край, плодородието на низината и „тихия бял Дунав“.

Щикът е опасан с медальон, на който е изобразен образът на първия Видински митрополит Антим Първи и Екзарх Български, символ и утвърждение на Българската държава и Църква.

На пурпурно-червения балдахин краищата завършват с образите на св. Ромил Видински, символ на монашество и исихастка молитвеност, и образа на св. Никодим Видински, символ на просвета и книжовност.

Отстрани на царската корона са символите на архиерейската власт, владишкия жезъл и кръста Христов, сила и утвърждение на вярата в Бога.

Митрополит Дометиан бе трогнат от подаръка, благослови го и разпореди този знак да бъде лицето на светата митрополия и да бъде поставян на всички официални документи, както и да бъде изработено знаме с герба и да бъде поставено на най-лично място за респект и уважение.

На духовниците митрополит Дометиан благодари за любовта и готовността да сеят Словото Божие в сърцата на хората и ги подтикна да останат верни на своя обет и да бъдат добър пример за обществото.

След възгласянето на „Многая лета“ митрополит Дометиан подари на духовниците по едно кръстче от Божи Гроб, донесени от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий при посещението му на Божи гроб на Велика събота с църковната делегация за посрещането на Благодатния огън.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Великденско посещение при Видинския митрополит ДометианВеликденско посещение при Видинския митрополит ДометианВеликденско посещение при Видинския митрополит ДометианВеликденско посещение при Видинския митрополит ДометианВеликденско посещение при Видинския митрополит ДометианВеликденско посещение при Видинския митрополит ДометианВеликденско посещение при Видинския митрополит ДометианВеликденско посещение при Видинския митрополит ДометианВеликденско посещение при Видинския митрополит ДометианВеликденско посещение при Видинския митрополит ДометианВеликденско посещение при Видинския митрополит Дометиан
« предишна новинаследваща новина »