ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църковната ни делегация в Истанбул за Пасха

19 април 2012 14:39, Българска Патриаршия
Църковната ни делегация в Истанбул за Пасха

С благословението на Българския патриарх Максим и по решение на Св. Синод на БПЦ от 11 до 16 април т. г. Негово Преосвещенство Маркианополски епископ Константин бе в Истанбул, за да вземе участие в пасхалните богослужби при Цариградската патриаршия и при Българската църковна община в Цариград.

На 11 април, Велика сряда, архиереят отпътува от София с придружаващите го свещенослужители - свещеник Ангел Столинчев и дякон Александър Нешев.

Тази година участието на българската църковна делегация в пасхалните служби бе съпътствано и от участието им в богослужбите за освещаване на св. миро при Вселенската патриаршия.

На Велики четвъртък сутринта, когато се освети св. миро, еп. Константин взе участие в св. Василиева литургия, оглавена от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. В нея съборно съслужиха 50 митрополити и 3-ма епископи.

Вечерната богослужба, на която се четат 12 евангелия, Негово Преосвещенство отслужи в храм „Св. Йоан Рилски” при Българската екзархия. На Велики петък богослужбата за Опело Христово бе отново в същия храм.

За всеобща радост на всички тържествената Великденска богослужба бе изключително добре организирана от църковното настоятелство и тамошната църковна община, председателствани от г-н Васил Лязе и г-н Димитър Атанасов. На нея, освен нашите сънародници, молитвено участие взеха и около 120-150 души от Молдова, които са на временна работа в Истанбул.

След тържественото Пасхално богослужение - към 4 ч. сутринта - църковното настоятелство бе организирало Великденски концерт и отговяване в салона при Българската община.

На Пасха, 15 април, преосвещеният еп. Константин участва в съслужение с Вселенския патриарх Вартоломей в богослужбата за Второ Възкресение в патриаршеската катедрала, по време на която св. Евангелие се чете на различни езици.

Същия ден от 13 ч. Негово Преосвещенство еп. Константин оглави богослужбата за Второ Възкресение в храм „Св. Йоан Рилски” при Българската екзархия, в която взе участие представителство на Вселенския патриарх.

Сърдечно посрещнати и обгрижени от църковното настоятелство и нашия домакин отец Ангел Велков, с пасхална пълнота в сърцата българската църковна делегация отпътува от Истанбул на 16 април сутринта.

Текст и снимки: българската църковна делегация

 

 

Снимки

Църковната ни делегация в Истанбул за ПасхаНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстамбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулНаша църковна делегация гостува на Българската община в ИстанбулЕпископ Константин сред архиереите за Вечернята на любовтаЕпископ Константин сред архиереите за Вечернята на любовта
« предишна новинаследваща новина »