ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в махала Баба Стана, с. Орешак

20 април 2012 20:02, Ловчанска митрополия
Празник в храм "Живоприемний източник" в махала Баба Стана

В гънките на Троянския балкан е сгушено едно малко, но много красиво селце. Това е махала Баба Стана. Началото на това населено място се губи много назад в миналото. Най-вероятно, за да се скрият от турците, наши предци са достигнали тук по тайни пътеки и са се заселили. В селото има читалище, което е възстановено в истинския си вид благодарение на г-н Джон Бризби, който е благодетел на селото.

Г-н Бризби има и намеса в строежа на малкия храм, който трудно побира насъбралите се на днешния ден вярващи, дошли да се черкуват тук от околните села и от гр. Троян.

Храмът е посветен на Пресвета Богородица и носи името „Живоприемний източник”.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с преосвещения Браницки епископ Григорий, игумен на Троянската св. обител, ставроф. свещеноик. Марин Божков и свещеноик. Кънчо Кабадийски отслужи св. Литургия.

След службата владиката поздрави вярващите и изпълни чина на водосвета, след което раздаде на всички присъстващи икони на Възкресение Христово.

На празничната трапеза, сложена на поляната пред читалището, се събраха всички, така както навярно са се събирали в миналото и нашите предци.

Текст и снимки: Ловчанска св. митрополия

 

 

Снимки

Празник в храм "Живоприемний източник" в махала Баба СтанаВелик вход - Ловчански митр. ГавриилВелик вход - Браницки еп. ГригорийПразник в храм "Живоприемний източник" в махала Баба СтанаПразник в махала Баба Стана"Сие ест кровь Моя Новаго Завета..."Ловчански митр. ГавриилПразник в храм "Живоприемний източник" в махала Баба СтанаПразник в храм "Живоприемний източник" в махала Баба СтанаПразник в храм "Живоприемний източник" в махала Баба СтанаПразник в храм "Живоприемний източник" в махала Баба СтанаПразник в храм "Живоприемний източник" в махала Баба СтанаПразник в храм "Живоприемний източник" в махала Баба Стана
« предишна новинаследваща новина »