ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 7 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

13 април 2012 16:47, Българска Патриаршия
Брой 7/2012 г. на „Църковен вестник”

Излезе от печат бр. 7 на официоза на Българската православна църква „Църковен вестник”, който е посветен на Възкресение Христово. Пасхално приветствие, което Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим и архиереите от Св. Синод на БПЦ отправят в своето послание към клира и народа, ще откриете на стр. 1.

За читателите на вестника Анула Христова, която е и водещ редактор на броя, е подбрала и превела интересни откъси от книгата „Άγιον Φως" на Харис Скарлакидис от който ще научите какви исторически промени е претърпял редът на последованието по посрещането на Благодатния огън. Статията „Богослужението за благодатния огън” предлага свидетелства от различни векове, които проследяват тези промени. Кои са първите свидетели на Благодатния огън, коя е връзката между Божествената нетварна светлина и слизащия на Възкресение благодатен огън и може ли в наши дни вярващи и невярващи да видят нетварната светлина - четете на стр. 4-5.

Как един атеист е повярвал във Възкресението - ще научите от статията на Лий Строубъл под заглавие „По следите на Пасха”. Какво открива авторът, кореспондент на „Чикаго трибюн”, при своите проучвания на библейските и научните свидетелства в търсене на истината за „най-дръзкото твърдение в човешката история” - Възкресението, та атеизмът губи опора в него - четете на стр. 3.

Темата за Възкресението се допълва с откъс от разговора на архим. Епифаний Теодоропулос (1930-1989) с един атеист-комунист за апостолското свидетелство за Христовото Възкресение под интригуващото заглавие „Лъжа ли е Христовото Възкресение”. Разговора четете на стр. 7.

Статията „Хаджилък по Великден” на Румяна Николова ще ни разходи назад в историята, за да ни запознае с мечтата на българина от епохата на нашето национално Възраждането да отиде на поклонение до Божи Гроб за Великден. В онези времена това скъпо, тежко и рисковано пътешествие било истински подвиг. Как осъществявали това пътуване нашите възрожденци, кои места посещавали и на каква висока почит се радвали хаджиите - четете на стр. 8.

За болката като феномен на изкупителното и очистително действие на Кръста, водещо към обожение и за радостта на Кръста като негова същност, пълнота на богоподобието и най-висш дар от Бога към човека; за богоуподобяването като благодатен дар и себеотречение; за христоуподобяването чрез приемане на Христа в сърцето и преживяване на Неговото човешко Раждане, Кръст, Страдание, Преображение, Възкресение и Възнесение е статията „Надмогването на болката в прославата на Кръста” с автор Анула Христова. Статията четете на стр. 6.

Броят се допълва от възпоменание за прот. Васил Стоянов Велянов по повод 20 г. от кончината му, трагичната вест за кончината на монах Стилиан - последния от монасите, които след национализирането на Рилската св. обител са преместени в Бачковския манастир, и няколко събития от богатия църковен живот, които сме подбрали. Стр. 2-3.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цената за годишен абонамент за 2012 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, гл. редактор на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Талон за абонамент на "Църковен вестник"
« предишна новинаследваща новина »