ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

130 години храм „Св. Богородица - Живоприемни източник“

21 април 2012 20:56, Софийска митрополия
Храм "Св. Богородица - Животворен източник", кв. "Подуене"

В седмицата след великото и славно Възкресение Христово св. Църква е установила да се чества едно славно събитие от историята на вселенската Църква (V в.), а именно Пресвета Богородица - Живоприемни източник. Първият петък след Възкресението, наречен още Светли петък, е особено празничен за единствения храм в столичния квартал „Подуене“, който е посветен на този празник.

Софийският храм е построен през 1882 г. и през всички години на своето съществуване е бил място за утеха и съборна молитва на миряните от квартала. В деня на храмовия празник с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, и столични свещенослужители.

Празнично украсеният храм отрано бе изпълнен с богомолен народ. Да се помажат с елей, да поднесат цветя на Божията Майка и да запалят свещичка за здраве и успех, се бяха събрали множество малки и големи.

След като се причасти със св. Тайни, софийският протосингел се обърна с вдъхновено слово към присъстващите. В него той подчерта мястото и ролята на св. Богородица в устроението на Божието мироздание и за това какъв мост е тя за нас, хората, който ни свързва отново с небето и Бога.

Знеполският еп. Йоан след като преподаде на празнуващите отеческия благослов на Негово Светейшество, се обърна към църковното изпълнение с думите: „Христовото Възкресение отвори вратите на ада, съкруши ги. Отвори вратите на небесното царство! Царските двери са широко отворени и това е свидетелство, че сега е благодатен момент всички да се обединим в име Христово“.

Владиката поздрави председателя на църковното настоятелство иконом Георги, който от дълги години се грижи за храма. Поздрави и общинското ръководство на район „Подуене“ в лицето на кметицата г-жа Ева Митова, която винаги е била с добро разположение към Църквата и храмовете, които се намират на територията на общината. На всички той пожела духовни сили и: "Радостта от Възкресението, любовта между нас да не оскъдява и най-вече да помним, че ние сме човеци. Да сломяваме гордостта си, да съзнаваме греховете си, да се смиряваме, да имаме послушание към св. Църква, защото гордостта много пречи и ни отдалечава от Бога. А ние можем да придобием всякаква власт, но както казва Еклесиаста: власт над смъртния час нямаме. Затова да молим Бога да имаме още земни дни и да посрещаме Възкресението отново и отново, и да си спомняме и разсъждаваме за чудесата Божии!“

Като отбеляза 130-годишнината от построяването му, владиката им пожела този храм и за в бъдеще да събира Божия народ.

След богослужението в храма, епископът и духовниците по традиция отслужиха пасхален водосвет в двора на църквата и всички бяха поръсени с животворните води. Мнозина отнесоха по домовете си вода от Богородичния живоприемен източник за здраве и спасение.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Начало на св. ЛитургияВ храмаСвещенослужителитеПразнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Празнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Празнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Празнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Празнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Празнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Знеполски еп. ЙоанПразнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Празничната иконаПразнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Ставр. ик. Ангел АнгеловПразнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Празнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Празнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Отец Васил и отец АнгелПразнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Празнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Ставр. ик. Ангел АнгеловЗнеполски еп. ЙоанВ храмаПразнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Стенопис "Възкресение Христово" в храмаИк. Георги, председател на храмаПразнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Знеполски еп. ЙоанИк. Георги, председател на храма Празнична св. Литургия в подуенския храм "Животворящ източник"Към мястото за водосветаИподяконВодосветВодосветВодосветВодосвет ВодосветВодосветВодосвет ВодосветСлед водосвета  Знеполски еп. ЙоанКъм храмаПодуенският  храм "Света Богородица - Животворящ източник"
« предишна новинаследваща новина »