ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Томина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. Русе

23 април 2012 16:09, Русенска митрополия
Томина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. Русе

На 22 април 2012 г., Томина неделя, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи тържествена св. Литургия в русенския храм „Св. архангел Михаил”. На архиерея съслужиха председателят на храма архимандрит Емилиан, енорийският свещеник Светослав Георгиев, йером. Атанасий от Басарбовския манастир и дякон Светослав Анчев.

Целта на посещението на Негово Високопреосвещенство в този русенски храм освен да предаде архипастирското си благословение на вярващите за пасхалните празници, беше и ръкополагането на нов свещеник, който ще служи там. Това е новоръкоположеният за дякон на Светли петък в манастира „Св. Марина” край с. Каран Върбовка Светослав Анчев, който след въздигане в презвитерски сан ще заеме вакантна енория при храма.

Храмът беше изпълнен с богомолен народ, дошъл да почете това духовно тържество в неделния ден, известен като Антипасха, в който Църквата възпява доброто „неверие” на св. ап. Тома, станал след това един от най-ревностните Христови апостоли, разпространявайки благовестието в азиатския континент чак до Индия.

В храма присъстваха и приятели и роднини на новоръкополагания свещеник, дошли да съпреживеят неговата духовна радост.

Богослужението започна в ранни зори, когато беше отслужена възкресната утреня. В съответното време в храма беше посрещнат епархийският архиерей, след което утренята се завърши с тържествено пеене на катавасиите и хвалитните стихири, в което се включи лично и Негово Високопреосвещенство. Литургията протече в приповдигнат дух и пасхална радост.

На определеното място дякон Светослав Анчев беше доведен пред архиерея, който го представи на енорията и каза няколко думи за него. После той го въведе в св. олтар, където на колене пред св. престол му беше прочетена молитвата за възвеждане в презвитерски сан. Връчени му бяха и атрибутите на презвитерството: епитрахил, пояс, фелон и Требник. В светия олтар на новоръкоположения беше поверен агнецът, като по този начин символично се подчертава задължението да извършва евхаристията с пълна отговорност до края на живота си.

Проповед за празника прочете секретарят на митрополията Ангел Младенов. На клира пяха Станимир Велчев, Милен Бакалов и гостът от София Петър Славов.

След отпуста митрополит Неофит произнесе проповед върху значението на чествания празник, като благодари на всички присъстващи и спомагащи за благолепието на празника. Беше изпято многолетствие за благопреуспяването на българския народ, духовната и светската власт, новоръкоположения свещеник, всички служещи и миряни в храма.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Томина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. РусеТомина неделя в храм „Св. архангел Михаил” в гр. Русе
« предишна новинаследваща новина »