ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ловчанският митр. Гавриил изнесе запомнящ се доклад на Международната конференция „Богословие и общество”

23 април 2012 17:33, Българска Патриаршия
"Богословие и общество"

На 23 април 2012 г. веднага след откриването си в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” Международната конференция „Православното богословие и науките” с актуална тема за 2012 г. „Богословие и общество” започна с доклада на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил - „Делото на духовното просвещение в съвременното светско и църковно образование”.

Той бе поканен от организаторите в качеството си на ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-Българска патриаршия.

Като водеща потребност на нашето общество днес митрополит Гавриил безалтернативно открои духовно-нравственото му осъзнаване и извисяване. Защото свръхинформираността, разнообразието от материални придобивки, широко рекламираната греховност и масовата достъпност на съблазните не са в състояние да ощастливят истински и трайно съвременния човек. В това отношение православното богословие може да помогне на обществото чрез своята благовестническа, мисионерска и учителна функция, реализирана сред малки и големи чрез обучението по Религия в общообразователните училища и катехизацията в православните църковни училища.

В доклада си владика Гавриил подчерта желанието на Църквата „нашите деца и младежи да усвоят в радост и пълнота Господнето обещание: „Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие”(Йоан 10:10). „Дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира” (Мат. 25:34).”

Митрополит Гавриил направи и обстоен преглед за последните пет години на духовно-просветните инициативи на Св. Синод, продиктувани от голямата ангажираност на ръководството на БПЦ с преодоляването на духовната криза, в която се намира нацията ни и заради която стене българската ни душа. „Сигурни сме, че образователните институции в България трябва да възстановят връзката между възпитание и образование, а това най-добре може да се осъществи чрез задължителната дисциплина Религия. Защото мирогледните, социалните, поведенческите и „психологически проблеми възникват от помислите, от помрачението на ума и от нечистотата на сърцето. Нечистото сърце, както го описват св. отци, помраченият скотоподобен ум и нечистите помисли са източник на всички т. нар. психологически проблеми. Когато човекът е излекуван вътрешно, когато е намерено мястото на сърцето, когато е изчистена умствената способност на душата му, когато разсъдъкът е освободен от сквернота, тогава той няма психологически проблеми. Тогава човекът живее блажено и спокойно в Христовия мир”. Във финала на доклада си ръководителят на синодалния Културно-просветен отдел заяви: „И затова усилията ни няма да спрат, докато не постигнем нужното освобождение от натрапените предразсъдъци, насочени срещу духовно-нравственото религиозно образование у нас. Българската православна църква-Българска патриаршия ще се бори, за да извоюва правото на българските деца отново да пият от „живата вода” (Йоан 4:10), която да утолява жаждата им по това да виждат красота и вечен смисъл в живота си.”

Присъстващите в Аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охирдски” изслушаха с особено внимание завладяващото и искрено слово на митрополит Гавриил и след завършването на доклада горещо го аплодираха.

~~~

Пълния текст на доклада може да прочетете в електронното ни списание ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ на адрес: http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=307

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Междунар. конференция "Богословие и общество"Ловчанският митр. Гавриил и о. д-р Георги ДрагасДеканът на Богословския факултет - доц.д-р А.Омарчевски открива форумаОрганизаторите д-р П.Павлов и д-р С.ТаневЛовчански митр. ГАВРИИЛО. Г.Драгас, о. Ангел, о. Василий и архим. ПоликарпЗалата пее Възкресния тропарЗалата пее Възкресния тропарЛовчански митр. Гавриил
« предишна новинаследваща новина »