ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Томина неделя в манастира "Седемте престола"

23 април 2012 22:07, Софийска митрополия
 Водосвет в манастира "Седемте престола"

По Искърското дефиле към село Осеновлаг, в подножието на Стара планина, в красивата долина на сравнително малката река Габровница се намира Осеновлашкият манастир, известен като „Седемте престола“.

Някои източници говорят, че манастирът е издигнат по време на Втората българска държава, през XII–XIV век. А едно предание разказва, че обителта е основана от 7 боляри, които идват от Бесарабия и се заселват в Балкана заедно със своите семейства. След като се установили в тези земи, възникнали и 7 села в близост до манастира – Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесков дол, Желен и Лъкатник.

Манастирската църква „Рождество на Пресвета Богородица“ датира от XI–XII век и има особена историческа и архитектурна стойност. В нея под един покрив са вградени седем по-малки параклиса (с престоли), откъдето е произлязло и названието „Седемте престола“.

Всеки престол представлява отделен параклис със собствени иконостас и е посветен на български светец.

Манастирският празник е на Рождество Богородично (8 септември), но има и друг празник, който се почита от местните християни и тържествено се празнува – Томина неделя.

По традиция на този ден жителите от околните на манастира села се събират и носят приношения – яйца (специално боядисани), козунак и погачи (краваи). Той е установен след като в деня, в който се чества св. ап. Тома - закрилник на болните и страдащите, мнозина болни направили дар на манастира и така са се харизали (дарили) на Бога. Получили изцеление, те се връщат всяка година към обителта, за да благодарят на Бога и да просят отново благословение.

Тази година с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на Томина неделя празничната литургия бе оглавена от ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, в съслужение със свещеник Костадин, ефимерий на манастира, и дякон Лъчезар Вълков от София. На певницата за молитвеното настроение на вярващите се потрудиха йеродякон Юстин от Зографския манастир и г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия.

В края на богослужението иконом Кирил Дидов се обърна с пасхалния поздрав към многобройните присъстващи и отново изрази радостта от Христовото възкресение. За неверието на св. ап. Тома и за неговото свидетелство: „Господ мой и Бог мой!“ бяха думите на отец Кирил, който припомни и заветните Господни думи: “Тома, ти повярва защото видя, но блажени са онези, които не са видели и са повярвали!“

По традиция след литургията бе отслужен празничен водосвет, в който се включиха стотици християни. Мнозина бяха донесли приношения и търпеливо чакаха те да бъдат осветени.

Отец Кирил преподаде на богомолците патриаршеския благослов на Негово Светейшество и отново пожела на всички: “Нека Христовото възкресение бъде над всяка земна греховност и ни даде да виждаме Божието царство! Да ни дава утеха в скърбите и истинска радост!“

 

 

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Манастирската порта Манастирът "Седемте престола"Манастирският храмМанастирът "Седемте престола"Томина неделя в манастира "Седемте престола"В храмаОтец Костадин, ефимерий на манастираНа певницата - йеродякон Юстин и Андрей КасабовТомина неделя в манастира "Седемте престола"Отец Кирил Дидов и отец КостадинНа певницата- иеродякон Юстин и Андрей Касабов Томина неделя в манастира "Седемте престола"Отец Кирил Дидов Томина неделя в манастира "Седемте престола"Томина неделя в манастира "Седемте престола"Отец КостадинИк. Кирил ДидовНа певницатаТомина неделя в манастира "Седемте престола"Томина неделя в манастира "Седемте престола"Отец Кирил Дидов и отец КостадинТомина неделя в манастира "Седемте престола"Томина неделя в манастира "Седемте престола"Край манастираТомина неделя в манастира "Седемте престола"ПриношенияПриношения Томина неделя в манастира "Седемте престола"Томина неделя в манастира "Седемте престола"Томина неделя в манастира "Седемте престола"Отец КостадинОтец Кирил Дидов и отец КостадинМанастирският храмМанастирският храм Манастирът "Седемте престола"Манастирът "Седемте престола"
« предишна новинаследваща новина »