ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРИВЕТСТВЕНО СЛОВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ КЪМ МОСКОВСКИЯ И НА ЦЯЛА РУСИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ**

27 април 2012 20:45, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх Максим

† М А К С И М

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЕ И СЪСЛУЖИТЕЛЮ,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

СКЪПИ ГОСТИ ОТ РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Радост и благодарност изпълват сърцата ни в тези благословени дни, когато Вие осъществявате първото си посещение на Българската православна църква – Българска Патриаршия в качеството си на Московски и на цяла Русия Патриарх и Първосветител! Радост от взаимното – в Светия Дух – общение и благодарност за това, че Бог постави начело на братската Руска православна църква именно Вас – ревностния и боголюбив служител на Неговите Тайни, добър пастир на поверения Ви от Него виноград! За нас и православната ни Църква тези дни са още едно тържество на православното единство и общото ни свидетелство пред света. Днес всички ние – клир и миряни на Българската Патриаршия – се радваме да Ви имаме сред нас – скъп гост на родната ни Църква и на Отечеството ни!

Познаваме и помним Ваше Светейшество още като млад клирик на Московската Патриаршия, когато – под ръководството на Вашите опитни наставници от миналото – Вие встъпихте и възраствахте на благословеното поприще на двустранните и междуправославните отношения, изпълнявайки с усърдие възложените Ви от Свещеноначалието на Руската православна църква послушания. Имахме честта и радостта да Ви посрещаме сред нас още като архимандрит, епископ, архиепископ и митрополит. Не можем да забравим и плодовете от дейността Ви на попрището на духовното образование и възпитание. На всяко място, където Бог Ви поставяше във Вашето служение на светата Църква, Вие – по съвета на апостола – проявявахте „ревност за по-добри дарби”, затова Ви бе и показан „път още по-превъзходен” (1 Кор. 12:31). Затова и вестта за падналия върху Вас жребий да оглавите така скъпата за паметта ни, като Църква и народ, Московска Патриаршия ни изпълни с толкова много радост и надежда за бъдещето както на нашите две сестри-църкви, така и на светото Православие!

Надяваме се и вярваме, че в лицето на Ваше Светейшество традиционно топлите и доброплодни братски връзки между нашите сестри-църкви ще се задълбочават още повече – за слава Божия и съвместно свидетелство за спасителните истини на светото Православие, та „единодушно и с едни уста” да славим Бога и Отца на Господа нашего Христа Иисуса (Рим. 15:6). Уверени сме, че и в годините на Вашето светителстване ще продължат да се задълбочават двустранните и междуправославните връзки, а особено – нашите съвместни единомислени усилия към свикването и провеждането на Светия и Велик събор на Православната църква, за чиято подготовка Московската Патриаршия има своя значителен принос и който целият православен свят очаква.

Ваше Светейшество,

Хилядолетни братски взаимоотношения свързват нашите две църкви и нашите два благочестиви православни народа. Помощта и подкрепата, която сме получавали в дни на изпитания от страна на Руската православна църква и на православна Русия ще остават завинаги в паметта ни като Църква и народ, за да свидетелстват за истинността на Христовата повеля, че „никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели” (Йоан. 15:13). Винаги ще оставаме признателни за стореното за нас от Вашите предци през време на османския период, винаги ще помним усилията, които в своето време полагаха приснопаметните руски йерарси за преодоляване на схизмата, десетилетия наред тровила църковния ни живот, никога няма да забравим подкрепата, дошла от страна на Руската православна църква в годините на достопечалния разкол в родната ни Църква. Радваме се и на признанието, което и нашият скромен принос към Светата Рус е получавал и получава в Русия, свидетелство за което бяха тържествата във връзка с 600-годишнината от блаженото успение на Киевския, Литовски и Московски и на цяла Русия митрополит Киприан Цамблак.

Днес, в началото на третото хилядолетие от явяването в плът на Бог Слово, ние с радост можем да констатираме, че така положената здрава основа на нашите братски взаимоотношения не е само спомен от миналото, но още и жив и действен завет, който ние, наследниците на св. Киприан Московски и на всички достопаметни български и руски йерарси от далечното и близкото минало, свято пазим и неотклонно следваме в живота си и в своите действия; че любовта и взаимното доверие, които винаги са били истинската основа на нашите взаимоотношения, не само не са оскъдели, но напротив – възрастват за слава Божия и доброто на Неговата света Църква и светото Православие. Надяваме се и вярваме, че това благословено от Бога сътрудничество ще продължава и занапред, че братолюбивият диалог в полза на светата Църква и светото Православие ще се задълбочава, че винаги ще пазим заповяданото ни от Апостола „единство на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4:3). Добре дошъл, Светейши владико!

Като израз на високата оценка на личността и делото на Ваше Светейшество Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия единодушно реши да Ви удостои с най-високото отличие - ордена „Св. цар Борис”. Приемете това отличие в знак на неизменната ни любов и признателност както лично към Вас, така и към всички Ваши достопаметни предци, допринесли с живот и дело за добруването и напредъка на светата Българската православна църква и благочестивия православен български народ. На многая и благая лета, Ваше Светейшество!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

------------------

** Произнесено в приемния салон на Синодната палата на 27.04.2012 г.

Снимка: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Негово Светейшество Българският патриарх Максим
« предишна новинаследваща новина »