ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в София

28 април 2012 11:02, Софийска митрополия
Тържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в София

В първия ден от визита на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в София се състоя празничен концерт на православния мъжки хор от Русия "Анастасис".

На 27 април, вечерта, концертната зала на Руския културно-информационен център (ул. "Шипка" № 34) бе препълнена до краен предел още преди да започне тържественият концерт. Проявата се състоя по повод официалното посещение на Руския патриарх в България е бе организирана от Форум БЪЛГАРИЯ – РУСИЯ и Подворието на Руската църква в София "Св. Николай Мирликийски".

На концертната програма присъстваха Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, председател на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, софийски духовници, както и представители на Руското консулство у нас.

В продължение на два часа руските певци изпълняваха избрани песнопения от Всенощното бдение и Божествената св. Литургия. Репертоарът им съдържа едни от най-добрите произведения на църковната музика, хармонично аранжирани от руски композитори, както и авторски съвременни композиции. Художествен ръководител и диригент на хора е йеродякон Теофил (Андрей Боголюбов). В края на програмата след молитвените и вдъхновяващи църковни произведения прозвуча гръмко "Многолетие" за главите на двете поместни сестри-църкви - Руския патриарх Кирил и Българския патриарх Максим.

Присъстващите дълго аплодираха мъжкия хор "Анастасис" и многократно той бе приканван за бисово изпълнение. Така прозвуча и впечатляващото песнопение „Разбойника благоразумнаго“ с блестящо солово изпълнение.

Йеродякон Теофил, ръководител на хора, изрази своята благодарност за поканата и за оказаната им чест и поздрави с топли думи българския братски народ.

В края на концерта поздравление и цветя певците получиха от министър-председателя на Република България Бойко Борисов, Столичната община и Руския културно-информационен център.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Тържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис"в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияЙеродякон ТеофилЙеродякон ТеофилВ залатаТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияТържествен концерт на православния мъжки хор "Анастасис" в СофияОтец Кирил Попов поздравява йеродякон ТеофилОтец Кирил подари на иеродякон Теофил новата си музикална книгаОтец Кирил подари на йеродякон Теофил новата си книга
« предишна новинаследваща новина »