ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на иконната галерия в Рилската света обител

28 април 2012 16:41, Рилска света обител
Посетители на иконната галерия

На 28 април 2012 г. в Рилската света обител се извърши освещаването и официалното откриване на иконната галерия на манастира, която дълго време бе затворена заради ремонтните и реставрационни дейности по залата и експонатите в нея.

Игуменът на светата обител Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий извърши последованието, след което благослови и поръси със светена вода присъстващите християни.

Иконната галерия се помещава в южното крило на манастира. Като самостоятелно изложение на икони експозицията е обособена през 1965 г., когато Рилският манастир е със статут на Национален музей. Още в края на XIX в. на това място е организирана от манастирската управа библиотеката-музей, където били изложени голяма част от експонатите, които днес могат да се видят в Църковно-историческия музей при светата обител. Иконната галерия е изцяло обновена. Подменена е ел. инсталацията, осветлението, подовата настилка, а основният проблем - влагата от подпочвените води, е отстранен.

Експозицията включва икони от първенствуващите иконописни школи на България, използвани през годините в благоукрасата както на съборния манастирски храм "Рождество Богородично", така и на някои от параклисите в светата обител. Изложени са две икони (XVIII в.) на основателя на Самоковската иконописна школа - Христо Димитров, а също и няколко икони от параклиса "Преображение Господне" в Хрельовата кула. На западната стена са разположени т. нар. "златни икони" от храма "Успение Богородично" при метоха "Пчелино", рисувани през 1789 г. Ктитор на тези икони е рилският монах Игнатий. На източната стена пък са изложени икони на Никола Доспевски (Самоковска школа), използвани като празнични икони в централния манастирски храм.

На втория ред над иконите са подредени игуменските портрети, които започват с патриарха на българските учители и книжовници - йеромонах Неофит Рилски. Той игуменства в годините 1860-1864, като е избран на мястото на починалия дългогодишен игумен Йосиф. В по-голямата си част портретите са рисувани от монах Методий в периода 1931-1933 г.

Иконната експозиция все още не е в окончателния си вид. Подготвят се още няколко витрини с икони от манастирското хранилище. Ще бъде изложена и известната "Рилска св. Богородица", която е и емблема на светата обител. Тя е зографисана през XVIII в. от местен майстор зограф.

 

 

Снимки

Освещаване на иконната галерияИгуменът Адрианополски еп. Евлогий освещава иконната галерияОсвещаване на иконната галерияИконната експозицияИконната експозицияПортрет на Драговитийски еп. Йоан -  игумен на Рилския манастир"Златните икони"Иконната експозицияВходът на иконната галерия
« предишна новинаследваща новина »