ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поклонение на Руския патриарх Кирил в Пловдив пред паметта на загиналите за освобождението на България руски войни

30 април 2012 10:30, Българска Патриаршия
Руският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските герои

Във втория ден на своята официална визита Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил посети с придружаващите го лица гр. Пловдив. На границата на епархията той бе посрещнат от архиерея на Пловдивската епархийска църква Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Посещението на патриарх Кирил в града на тепетата започна с поклонение на хълма на Освободителите, където се издигат паметниците на Царя - Освободител и паметника „Альоша”.

Патриарх Кирил пристигна на върха на тепето придружаван от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и епархийския архиерей домакин на това посещение - Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, игумен Филип (Василцев), настоятел на подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София, и членовете на руската официална църковна делегация. Сред официалните лица, които приветстваха патриарх Кирил, бяха областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът на града Иван Тотев, г-н Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания” при МС, посланикът на Руската федерация Юрий Николаевич Исаков, г-н Румен Петков, представители на руската общност в България и много граждани.

Под тържествената музика на военния духов оркестър патриарх Кирил и придружаващите го поднесоха венци и цветя първо пред Паметника на руските воини освободители. Оттам руската църковна делегация и Пловдивският митрополит Николай се отправиха към върха, където се издига паметникът на руския воин - „Альоша”. След като прозвуча „Вечная памят” за императора освободител Александър Николаевич и за всички руски воини, паднали за освобождението на българския народ, с надежда за всеобщото възкресение радостно прозвуча „Христос воскресе из мертвих”.

В своето вдъхновено слово патриарх Кирил каза, че в наше време добродетелта „жертвеност за другия” до такава степен е оскъдяла, че хората не са склонни да пожертват от своето удобство, за да отгледат своите деца, поради което раждаемостта в т. нар. "развити общества" все повече пада. Като изтъкна, че всяка жертва, и най-малката: да отделиш от своето време или средства за ближния, изисква вътрешна борба и превъзмогване на самия себе си, той обърна вниманието на присъстващите към подвига на руските воини дали доброволно най-скъпото, което притежава човек - своя живот, за освобождението от турско иго на братския български православен народ.

„Радвам се от все сърце на възможността да се обърна към вас в подножието на двата паметника, които свидетелстват за жертвите, които е дал руският народ тук, на българска земя" - каза патриарх Кирил и продължи: "Най-скъпото, което човек има е неговият живот. Ние знаем колко трудно е понякога да отдадеш на другия част от своите средства, било то пари, някакво имущество или дори от свободното си време. Всяка жертва заради другия изисква вътрешна победа над самия себе си, изисква голямо самоограничение, вътрешна дисциплина и увереност в правотата на постъпката си. Неслучайно понятието жертвеност изчезва от живота на съвременния човек - парите, удоволствията и комфортът са примамлива цел за мнозина. Ние знаем, че намаляването на раждаемостта, особено в страните с по-голямо благополучие, е обусловено не от това дали са бедни, или богати техните жители, а от това, че те не искат да поемат върху себе си по-големи задължения и да жертват себе си заради децата си.

Понятието жертвеност си отива от живота на хората и затова, защото мнозина не могат да разберат: а защо и в името на какво аз трябва да жертвам нещо за другия човек? Живеем веднъж, така че защо трябва да взема нещо от себе си и да го дам на някого? Психологията на потреблението, която днес става господстваща, измества самата идея за жертвеността.

Стоейки на това място, взирайки се в паметниците на загиналите руски хора тук, на българска земя, неволно си задаваш въпроса: колко огромно значение има жертвата в живота на човешкото общество. Ако хората не се жертваха един за друг, нямаше да има велики дела и победи, и не се знае какъв щеше да е човешкият род и какви сили биха господствали сега над него.

Ние прекланяме своите сърца, своите глави пред паметта на героите, които са се принесли в жертва в името на други хора, отдали са заради тях своя живот. Достатъчно основание да се издигат паметници на тези, които са отдали живота си за другите е това: винаги да се пази паметта за тези хора, а от човешкото общество да не си отива свещеното понятие „жертва”.

Аз се молих днес за тези руски войни, които, в по-голямата си част, доброволно, по призива на император Александър Николаевич, са дошли в България, за да освободят тази страна от петвековно чуждо иго. Може би вече мнозина не знаят колко драматична е била тази война и колко много кръв е пролята. Но тези паметници ни помагат да възкресим в своята памет героизма и жертвеността на тези, които безкористно са освобождавали своите братя.

Пред знаменития паметник "Альоша" аз мислех и за множеството хора от моята страна, които са загинали, защитавайки Отечеството и освобождавайки Европа от фашизма. И колко важно е това, че никаква история на философията, никакво тълкувание на историята не изтриха от съзнанието на хората уважението пред тези, които бяха готови да отдадат своя живот за своите приятели.

Аз съм радостен, че съм на гостоприемната българска земя, че се срещам с духовенството, с вярващия народ, с представителите на властта. Радвам се на възможността да се потопя в забележителната атмосфера на приятелството, с което се характеризират връзките между нашите народи. Нека така бъде винаги! Нека Божието благословение да пребъдва над България и над страните на Святата Рус. Бог да ви пази!” - заключи патриарх Кирил.

За особената тържественост на събитието допринесе великолепният хор за църковно пеене „Анастасис” с художествен ръководител йеродякон Теофил (Боголюбов), които изпълниха песнопенията на последованието. На площадката пред паметника беше строена представителна рота, както и военен духов оркестър. Присъстваха и много граждани, дошли да засвидетелстват заедно със светейшия Руски патриарх Кирил своята обич и признателност пред падналите в боя за освобождението на България руски войни.

От хълма "Альоша" кордонът със светейшия патриарх, високопреосвещените митрополити и другите официални лица се отправи към митрополитския храм „Св. Марина” в двора на св. Пловдивска митрополия за отслужването на благодарствен молебен.

Текст: Александра КАРАМИХАЛЕВА
Снимки: Атанас ДИМИТРОВ - АтаДим

 

 

Снимки

Руският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските героиРуският патриарх Кирил се поклони пред паметта на руските герои
« предишна новинаследваща новина »