ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Жените мироносици - първи вестители на Възкресението

30 април 2012 10:34, Варненска и Великопреслaвска митрополия
В храм „Св. Атанасий”, Варна

И на 29 април 2012 – неделя – в храм „Св Атанасий” Варна, свещеник Ясен Шинев посреща своите миряни. Две хилядолетия след Христос, след Неговите проповеди, миряните вярваме в Неговото Възкресение. И в миналото, и сега всички чакаме от Него помощ, чудеса, изцеления, освобождение от ненавистни режими, впрочем уреждане и на своите земни дела.

Храмът в неделния ден е пълен с миряни, които са в очакване на далечния разказ. Този за третия ден след разпъването на кръста на Иисус, когато жените отиват на гроба, за да помажат мъртвото тяло на своя Учител с благовония, според обичая на онова време. И именно на тях, Христос се явява възкръснал, първи те чуват от Него онова "Радвайте се!", което завинаги става същност на християнската сила.

В проповедта си свещеник Ясен Шинев открои онези вечни тайни, които тези жени не познавали: смисъла на смъртта, тайната на бъдещата победа, на възкресението. За тях смъртта на Учителя и приятеля била смърт, край, и при това - страшна и позорна смърт; страшно и позорно откъсване. Те стояли при Кръста само заради любовта си към Христа и обичайки, съпреживявали с Него. Както и мнозина жени днес, оставят своята неделна работа в къщи и първи са в храма.

Христовите последователки не оставили това бедно, измъчено тяло, но свършили всичко, което любовта извечно върши при последната раздяла. Тези, които Христос помолил да бъдат с Него в часа на страшната борба, когато по думите на Евангелието, Той започнал "да скърби и да тъгува" - те Го оставили, разбягали се, отрекли се. Онези обаче, които Той за нищо не молил, Му останали верни със своята искрена човешка любов. "А Мария стоеше до гроба отвън и плачеше" (Йоан. 20:11). Ето - тази любов първа узнава за победата; на тази любов, на тази вярност първом се дава да узнае, че не трябва повече да плаче, че "победата е погълнала смъртта" и че такава безнадеждна раздяла никога вече няма да има.

Свещеник Ясен Шинев открои, че именно в днешни дни особено се нуждаем от припомняне на тази любов и на простата човешка вярност. Припомняме си: Чрез жената влезе скръбта в света и сега чрез нея - радостта. След св. Богородица, първа Мария Магдалина се удостои с вестта за Възкресението заради голямата й преданост, за да се разсее у нея скръбта и да се възпламени усърдие да благовести Възкресението на Господа.

Особена радост има днес в храма, отново най-многобройни на светата литургия са, нашите жени, майки, сестри. И тъй, жените мироносици са първите вестители на Възкресението. Свещеник Ясен Шинев припомни огромната отговорност на жените в обгрижването на своите деца, наглеждането на болните, работата в делника.

Именно тия жени мироносици бяха определени неоспоримо да установят, че Възкресението е станало. Те трябваше да бъдат свидетели. Така както и днес тази среща с Възкръсналия свидетелства за силата Му, която вярата извиква.

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

В храм „Св. Атанасий”, Варна В храм „Св. Атанасий”, Варна В храм „Св. Атанасий”, Варна В храм „Св. Атанасий”, Варна В храм „Св. Атанасий”, Варна
« предишна новинаследваща новина »